Начало Спорт Шахмат Шахмат на Олимпиадата – може би, но надали

Шахмат на Олимпиадата – може би, но надали

2164

За мнозина включването на шах като Олимпийски спорт може би звучи налудничаво. Не и за хората, които са запалени по тази игра.

Бившият председател на Световната шахматна федерация (FIDE) Кирсян Илюмжинов години наред се опитваше да вкара шаха в олимпийската листа. Всъщност, такива опити са правени още през далечната 1924, но те остават безрезултатни. Първият опит се проваля тъй като по онова време не е имало ясно разграничение между аматьорите и тези, които играят шах професионално. В момента първите наброяват над 600 млн., а професионално заетите в тази сфера – около 8 млн. И въпреки популярността и традициите на шаха, той все още не е възприеман от МОК като нещо, което има място на най-голямото спортно събитие в света. Борбата, обаче не спира. Преди няколко години FIDE отново подаде искане за включване на играта в Олимпийските игри в Токио през 2020. Но, няма да се получи. За сметка на това на следващата Олимпиада ще може да гледаме бейзбол, карате, скейтбординг, катерене на стена и сърфинг. Това са петте нови спорта, които намериха място в олимпийската листа за Игрите след две години. Тяхното въвеждане дойде след като през 2014 МОК даде повече свобода на местните организационни комитети да предлагат нови спортове. В крак с амбицията на Олимпийския комитет да привлече младата аудитория, в Токио ще видим повече спортове, които са насочени към младежта и съвпадат с бурноразвиващата се в глобален мащаб урбанизация. Преди няколко години Илюмжинов изрази своето недоволство като заяви, че “кърлингът е като шах на лед, и въпреки това намира място в олимпийската програма”. Със сигурност поредният отказ е разочаровал мнозина почитатели на шаха, а и изглежда, че от МОК нямат намерение скоро да приемат тази игра като спорт.

Шахматистите не са сами в своята мисия да покажат на света, че те също практикуват спорт. Друга древна мисловна игра – маджонг, също опитва да намери място под олимпийското слънце. Международната асоциация по мисловни спортове (IMSA) води преговори с китайското правителство с цел то да предложи на МОК въвеждането на мисловни игри като демонстрационни спортове по време на Зимната олимпиада в Пекин през 2022. Изглежда, че в Китай са отворени към тази възможност, но от Олимпийския комитет зависи дали предложението ще бъде прието. Миналата година маджонг стана седмата игра призната от IMSA като мисловен спорт. Другите шест са бридж, шах, Го, китайски шах, шашки и покер.

Последният също има олимпийски амбиции. През 2017 покерът получи статут на “наблюдаван” спорт, което означава, че ако тази игра се развие според изискванията на МОК, един ден, евентуално, може да го видим на олимпиада. Реалността това да се случи е минимална. Дори от новосформираната Международна федерация по покер да докажат, че тази игра е достатъчно популярна, то идеята за чисто мисловен спорт е против политиката на МОК. Освен това, дори най-печелившият покер играч Даниел Негреану обяви своя скептицизъм относно мястото на покера в олимпийските игри, споделяйки че те „са за физически спортове”.

Амбицията на федерациите по мисловни спортове да включат своите игри в олимпийската програма за момента са равносилни на избутване на скала по нанагорнище. От години МОК категорично отказва да приравни липсата на физическо напрежение със спорт. Въпреки това има надежда. От Олимпийския комитет осъзнават, че Игрите не са толкова атрактивни за младото поколение, колкото могат да бъдат. Ако мисловните спортове станат достатъчно популярни сред младежта, може един ден да видим шах, маджонг и покер редом до класическа борба и висок скок.