Начало Новини История 22,000 евро за разкопки на античния керамичен център край Павликени

22,000 евро за разкопки на античния керамичен център край Павликени

1314
античният керамичен център край Павликени
античният керамичен център край Павликени

Проект за 740,000 евро спечели община Павликени по Норвежката програма за популяризация и модернизация на Античния керамичен център. 22,000 евро са предвидени само за разкопки на обекта, съобщи кметът на Павликени инж. Емануил Манолов. „Миналото лято за пръв път след 1982 г. беше възобновено проучването на Античния керамичен център край града. Разкопките бяха финансирани с 8,500 лв. собствени средства на община Павликени, а на обекта работиха студенти от ВТУ“, припомни градоначаникът. „Сега се надяваме да излязат нови находки, които да обогатят експозицията на музея, който се намира там“, добави инж. Манолов.

По новия проекта са предвидени средства за строително-ремонтни дейности, пътна и водоснабдителна инфраструктура, реставрация и консервация на обекта. Ще бъде изградена и нова сграда за посетители.

„Заложени са средства и за рекламирането на Античния керамичен център като туристически обект. Ще бъде направен специален сайт и изградена тургайд система на няколко езика, ще се монтират и допълнителни информационни табели. Предстои възлагане на инженеринг на работното проектиране и строителството. Надяваме се до края на годината да реализираме целия проект“, посочи кметът.