Начало Новини Инфраструктура Павликени с готов проект за езеро с лодки и екзотични животни

Павликени с готов проект за езеро с лодки и екзотични животни

2607

В Павликени ще има атракцион с езеро, лодки и водни колела в самия център на града в близост до зоологическата градина, която е единствена в региона. Новия проект обяви кметът инж. Емануил Манолов. Инвестицията е между 700 хил. и 1 млн. лв., като бъдещата атракция ще е без аналог в Централна Северна България. Създава се и природонаучен музей заедно с лекционни кабинети, където деца от града и страната ще могат да провеждат специални уроци и да наблюдават животните. Това е един от 9-те готови проекта, които Манолов остави на бюрото си, преди да се впусне в изборната надпревара.

„Имаме изготвен идеен проект, в момента правим и покана за работно проектиране. Предстои голяма модернизация на зоокъта. Финансирането ще е директно от Министерството на околната среда и водите”, обобщи кметът.

в момента в Павликени се отглеждат 232 редки животни от 39 вида. чака се и обещаният от побратимения беларуски град Пружани зубър. Проектът предвижда повечето от клетките да бъдат разширени, да се подменят огражденията съгласно новите норми, а доста от животните ще бъдат пуснати свободно на обща площ повече от 10 дка.

Една от атракциите ще е и изкуствено езеро с бент, в средата на което ще има остров. „На островчето ще бъдат пуснати маймуните, а до тях ще се стига по вода или по мостче”, обяснява кметът Манолов.

Възстановяват се и водните зони в съседство, които са правени още в епохата на социализма. От години обаче басейните и изкуствените езера са неизползваеми.

„Ще ги ремонтираме и ще пуснем в тях лодки и водни колела, за да стане мястото един чудесен кът за отдих”, обяснява градоначалникът.

По-нататък проектът предвижда и оформяне на речното корито на река Павликенска. То ще бъде изчистено и подравнено, а бреговете ще бъдат облицовани с естествени камъни.