Начало Новини История Започват геофизични проучвания на земеделски земи около Античния керамичен център

Започват геофизични проучвания на земеделски земи около Античния керамичен център

681

Започват геофизични проучвания на земеделски земи около Античния керамичен център край Павликени.

Целта на проекта е да бъде установено докъде се е простирал един от най-големите керамични центрове – производител на строителна, битова и художествена керамика в провинциите Долна Мизия и Тракия в Римската империя, съобщи ръководителят на проекта – археологът Калин Чакъров от Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Той припомни, че през 70-те години на миналия век археологът Богдан Султов разкрива близо десет хиляди квадратни метра от терена със запазени пещи, както и римска вила рустика, изградена от края на първи век. Находките са социализирани, а обектът е превърнат в музей на открито.

Според изследвачите теренът, в който се е развивало керамичното производство и други занаяти, в тази част на Римската империя, е много по-голям и попада в днешни земеделски земи.

Целта на геофизичното проучване е да се очертаят GPS-координатите на места с концентрация на археологически материал, неизследвани досега, посочи Чакъров. Той уточни, че проучванията ще започнат в началото на октомври, когато продукцията върху двата земеделски масива бъде прибрана. 
По думите му преди три години при оран в една от нивите била открита некрополна плоча със запазен текст на латински език, което дава надежда на изследователите да попаднат и на други интересни находки, които в бъдеще да бъдат проучени детайлно. 
Финансирането от 10,000 лв. е осигурено от Министерството на културата.