Начало Новини Благотворителност През ноември ще бъде открит специален кът на Mаестро Никола Гюзелев в...

През ноември ще бъде открит специален кът на Mаестро Никола Гюзелев в Историческия музей в Павликени

585

Цигулката и палитрата на Маестро Никола Гюзелев от месец юни са част от експозицията на Историческия музей в Павликени. Крупното дарение с тези и още други вещи на великия оперен бас направи съпругата му Анна Мария Гюзелева при откриването на авторска изложба с картини на почетния гражданин на Павликени.

Тя съобщи, че ценните предмети ще бъдат показани в постоянен кът за Никола Гюзелев, който ще бъде подреден и открит през есента в залите на музея.

В дарението са включени още графика-портрет от Ставри Калинов, четири албума със снимки, книги на италиански и български език за певеца, плакати, дипляни и компактдискове от негови изяви, както и една монография. Присъстват и албуми, които лелята на Никола Мария Гюзелева е събрала и изработила със снимки и прес-информация за концертите му в цял свят.

Анна-Мария Гюзелева, която е и председател на фондация „Никола Гюзелев“ уточни, че в момента работят по различни проекти и отбеляза, че Международната награда “Никола Гюзелев” е била учредена, за да бъде почетена паметта на този голям български артист, който е прославил нашата култура по целия свят, както и оперното белкантово пеене. „Той е бил оценен не само в италианския, но и във френския и руския репертоар. Оценен е по цял свят в тези различни амплоа, а това не е лесно постижимо“, каза Анна-Мария Гюзелева.