Начало Новини Бизнес „АБСОЛЮТ +“ е новият монополист в града

„АБСОЛЮТ +“ е новият монополист в града

2665

Шефът на магазин „АБСОЛЮТ +“ Георги Венцеславов е купил магазини „БРАВО“ за нескромна сума (която за момента няма да назовем).

С този си акт на бизнес експанзия той се превръща де факто в новия МОНОПОЛИСТ в продажбата на хранителни стоки в града, след като дълги години тази титла принадлежеше на собственика на магазини „БРАВО“ Цветан Цветков.

Днес Георги Венцеславов обиколи трите обекта на магазини „БРАВО“ в града. Прави планове за бъдещото им преустройство, придружен от специалисти по рекламата, вероятно за смяна на външната фасадна реклама на обектите. Взеха мерките на магазина до пощата.

Обектът, който е до стадиона, също ще претърпи промяна, но само козметична.

За най-големия, който е в центъра на града, има договорки с „кмето“ Манолов да се реновира целия комплекс, в който се намира обектът, заедно с втория етаж, както беше едно време когато откриха търговския комплекс.

Предполагаме, че работните места ще бъдат запазени с цел продължаване на работата на обектите под новото име.

Защомонопол„?

Монополът е пазарна структура със строго определен единствен продавач, който произвежда / предлага продукция / услуги без близки заместители. Монополът е пълно или близко до пълно отсъствие на конкуренция. Думата е от гръцки произход и означава „продавам сам“ (μόνος „сам, единствен“ πωλώ „продавам“). Ако една-единствена фирма предлага даден(и) продукт(и) и/или услуга(и) и те нямат заместители, то тази фирма е абсолютен монополист.

Борба с монополите

Борбата с монополите може да бъде проведена на различни институционални нива – от антимонополна комисия (в България това е Комисията за защита на конкуренцията); от партии чрез внасяне на законопроекти за поправки на закони, свързани с конкуренцията и монополите; от правителството, също чрез поправки; от неправителствени организации и граждански движения.

Пагубно явление е срастването на държавата (или в случая на местната власт) с монополите, което със сигурност е показател за корупционни схеми и измами, от които потърпевши са крайните потребители / гражданите.

След еуфоричното стъпване на пазара в града, „АБСОЛЮТ +“ бе приет от мнозина като ново начало и надежда за „нещо по-добро“. Уви.

За съжаление, с действията си, кои знайни за широката публика, кои не, магазинът и неговият собственик, въпреки лустросания си вид, се оказаха пагубни за малките търговци, както и в последствие за възможността на местните потребители да упражняват едно свое основно право – правото на избор.

Така създалата се нелицеприятна ситуация в града на хубавите хора може да бъде определена със старата българска приказка… „от трън, та на глог“.