Начало Новини Инфраструктура Античният керамичен център край Павликени очаква 750,000 евро

Античният керамичен център край Павликени очаква 750,000 евро

1492
Античният керамичен център край Павликени.
Античният керамичен център край Павликени.

Античният керамичен център край Павликени очаква 750,000 евро по Норвежката програма, с които ще бъде подобрена инфраструктурата и консервирани разкритите и експонирани преди години обекти. Общината успешно кандидатства и защити своя проект за уникалния музей на открито. Предвидени са средства и за изграждане на нова експозиционна площ, съобщи кметът инж. Емануил Манолов.

Успоредно с реализацията на проекта, през лятото за втора поредна година ще статират археологически разкопки на обекта. Миналата година Община Павликени финансира проучванията със 7,500 лв., а ВТУ отпуна около 2,500 лв., тъй като на керамичния център работят студенти, които провеждат там задължителната си практика. Общината обаче ще кандидатства за още средства пред Министерството на културата, за да продължат разкопките по-дълго време, каза инж. Манолов. Миналата година екипът на доц. Павлина Владкова от Регионалния исторически музей и Калин Чакъров, който е археолог в Историческия музей в Павликени възобновиха проучванията след 33 г.

Античният керамичен център и в момента е част от международен проект „Младите хора оживяват древното керамично наследство на община Павликени” на стойност 267,300 лв. 20 младежи на възраст от 18 до 29 г. ще се обучават да правят продукти от глина по древна технология. В петък започнаха първите пет теоретични лекционни дни за участниците в програмата. След това младите хора ще имат още 10 дни за практика и усвояване на технологията. Най-красивите продукти, които младежите изработят по време на лагера, ще бъдат показани в новата експозиционна площ, добави кметът на Павликени.

Националното сдружение на малкия и среден бизнес в България и Асоциацията за регионално участие и развитие от Франция са партньори в проекта, финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. След приключването на проекта през лятото ще бъде готов анализ за потенциала на Античния керамичен център като бизнес ниша за община Павликени и за цялата Великотърновска област.

Кандидатстването с проекти за Античния керамичен център стана възможно, след като преди няколко месеца обектът стана собственост на общината. Правителството предостави безвъзмездно за управление центъра с площ от 58,116 кв. м, заедно с построените в имота сгради и навеси.