Начало Новини История В Мусина тържествено честваха 140 години от Априлското въстание

В Мусина тържествено честваха 140 години от Априлското въстание

1929

На 7 май кметство Мусина, община Павликени, организира тържествено честване на 140 години от Априлското въстание и излизането на четата на Поп Харитон от с. Мусина.

Празникът започна с поднасяне на венци и цветя  пред паметника на Поп Харитон в центъра на селото, продължи с факелно шествие до Паметника на загиналите във войните, където клубовете „Традиция“ от Трявна и Бяла черква показаха възстановка на събирането на четата. Отец Герасим отслужи заупокойна молитва за всички загинали.

Своите поздравителни слова поднесоха гостите на събиитето – заместник-кметът на община Павликени инж. Анастасия Вачева и кметът на село Мусина Христо Иванов. Поздравителни адреси изпратиха кметът на село Дичин Николай Теодосиев и Сдружение „Бъдеще за Мусина“. Празникът продължи с музикална програма от Оркестър „Боляри“ – Велико Търново и Клуб за фолклорни танци „Извор“ към Народно читалище „Братство-1884“ – Павликени.

Празникът се е превърнал още от Освобождението в традиция за селото, тъй като почти всяка къща е дала жертви в борбата. Отначало е бил отбелязван само като панихида в църквата „Св. Параскева“, като в двора й са опъвали месали (бели дълги покривки), всяка къща е колела агне и са го носели там, а попът е изваждал черепи и кости на въстаници от църквата, правел е панихида, като са ги миели с прясно мляко и са варели и раздавали жито. След изграждането на Паметник на загиналите във войните в южния край на селото е започнало факелно шествие до там и панихида за всички загинали.

По главните улици в селото на всяка къща, дала четници, могат да се видят паметни плочи, които на всеки празник са осеяни с цветя от признателните потомци.

От няколко години и площадът в с.Мусина е наречен на великия войвода Поп Харитон. Неговото име носи и Клубът на пенсионера.

През 2015 год. по идея на Кръстина Иванова, Община Павликени постави паметна плоча пред където, където е живяла Кръстина Недялкова, жената, ушила знамето на Поп Харитоновата чета и известна в селото като мусинската Райна Княгиня.