Начало Новини История Да си спомним за родения в Павликени велик бас Никола Гюзелев

Да си спомним за родения в Павликени велик бас Никола Гюзелев

1565
Никола Гюзелев (1936–2014)
Никола Гюзелев (1936–2014)

На днешния ден 17 август 1936 г. в Павликени се е родил големия български оперен певец Никола Гюзелев. Интересът му към операта се пробужда на 15 години, когато чува по радиото монолога на Борис от операта „Борис Годунов“ на Модест Мусоргски в изпълнение на Едмонд Косовски.

През 1954 година Гюзелев завършва средно образование в София, а 4 години по-късно и Художествената академия със специалност „Живопис”. От 1955 година започва да учи пеене при вокалния педагог Илия Йосифов, а докато следва, участва като солист в Академичния хор „Георги Димитров“ и в Ансамбъла за песни и танци при МВР.

През 1960 година Никола Гюзелев участва в прослушване за ангажиране на оперни певци за Германия, по време на което го чува водещият български вокален педагог Христо Бръмбаров, който го убеждава да продължи обучението си при него. От 1960 г. е стажант, а от 1961 година – редовен артист в Народната опера. Дебютът му е на 27 юни 1961 г. с малката роля на Тимур в операта на Джакомо Пучини „Турандот“.

През 1962 година Гюзелев е удостоен със златен медал от международния младежки фестивал в Хелзинки, а на следващата година – с първа награда и златен медал от II международен конкурс за млади оперни певци в София за ролята си на Филип II в „Дон Карлос“ на Джузепе Верди.

През 1968 година за пръв път участва в постановка на сцената на театър „Реджо“ в Парма и има огромен успех с ролята на Атила от едноименната опера на Верди. През следващите години той работи предимно в чужбина, главно в Италия. През 1973 г. в Техеран Гюзелев застава на една сцена със своя вдъхновител Едмонд Косовски. Този път в ролята на Борис Годунов е Гюзелев, а Косовски изпълнява Пимен.

От началото на 90-те години е директор на Българската академия на изкуствата „Борис Христов“ в Рим, където самият той се занимава с преподаване.

През 1994 година отново в Парма Гюзелев получава наградата „Златен Верди“, отличие, с което малцина в света са удостоени. Басът е носител и на орден „Кирил и Методий“ – I степен, орден „Стара планина“ – I степен, Димитровска награда, призовете „Златна лира“, „Златна муза“, „Златно перо“, „Комендаторе на Република Италия“ и други.

Никола Гюзелев почива на 16 май 2014 година в София.