Начало Новини Благотворителност За църковното дело в с. Димча

За църковното дело в с. Димча

3932

Съвместната инициатива на църковното настоятелство при Храм „Успение Богородично” с. Димча и участниците в НПО „Бъдеще за Павликенския край” с. Димча постигна отличен резултат.

На благотворителна изложба-базар на 02.04.2017 г. в двора на църквата, която събра много жители и гости на селото, общински съветници и кметове от съседни села, чужденци, заселили се в селото, в полза на храма бе събрана сумата от 1,110 лв.

За дегустацията и почерпката се бяха погрижили дамите от с. Димча с домашно приготвени:

  • баници, сладкиши, кексове, кремове и други вкусни десерти;
  • бяха осигурени чай, кафе, сок и други ободряващи напитки.

С изделия и продукти в благотворителния базар се включиха:

  • изба Върбовка с предоставени за базара традиционни български вина;
  • семейство Прокопиеви с цветя от техните оранжерии;
  • дами от с. Димча – с домашно приготвени кексове, баници, кисели млека, сладка и битови сувенири.

Събраната сума ще бъде употребена за реставрацията на икони от иконостаса – две големи, на Иисус Христос и храмовата икона „Успение богородично” и една малка икона на Свети Тома.

Църковното настоятелство вече е разговаряло с реставраторите иконописци Нели и Стоян Белеви, които в близките дни ще започнат работа по първата икона.

Обмислят се и други подобни събития в полза на църквата и църковното дело в селото, за което отново ще се разчита на отзивчивост и добронамереност, за да се съхрани и продължи да разпръсква вяра и духовност този местен символ на християнството.

Организаторите благодарят на всички спомоществуватели и на всички уважили този своеобразен празник за тяхната съпричастност.