Начало Новини Изкуство Избират най-красивите автентични сурвакници в Павликени

Избират най-красивите автентични сурвакници в Павликени

3996

За трета поредна година Исторически музей – Павликени и Народно читалище „Братство – 1884” оргазнизират конкурс за сурвакници. Условието е те да бъдат украсени автентично – в духа на българската традиция.

Началото на конкурса всяка година поставя „Работилницата за сурвакници”, организирана от Историческия музей и Детския комплекс в града. В тазгодишната работилница участие са взели както децата от Детски комплекс, така и третокласниците от ОУ „Климент Охридски”. В надпреварата за най-красива сурвакница участват деца от града и околните села. Организаторите на конкурса са определили три възрастови групи: деца от детските градини, I-IV клас и V-VIIклас.

„Най-активни са децата в последната възрастова група, много се забавляват и са най-ентусиазирани от българските традиции” сподели Елена Христова – етнолог в Исторически музей – Павликени. Миналата година в надпреварата са участвали 120 сурвакници, а сега се очаква да са повече, защото интересът към конкурса е засилен. Елена Христова обясни, че с всяка година децата стават по-добри и по-изобретателни в украсяването. И ако в първата година от конкурса сурвакниците са били прекалено шарени и нетрадиционни, то сега са напълно в дъха на българските народни традиции. „Нашият Павликенски край е земеделски, затова и в украсата на сурвакниците се набляга на пуканки, чушки, лук, чесън, предварително накиснати боб и царевица” каза Христова. Задължително в детските сурвакници присъстват бял и червен вълнен конец, орехи и наниз от сушени плодове- ябълки, сини сливи, круши и кайсии. Някой от децата слагат и тъкани вълнени парчета или памучна тъкана кърпа на върха на сурвакницата.

В края на конкурса ще бъдат отличени по трима победители от всяка възрастова група.