Начало Новини Изкуство Изложбата „Павликени и света“ с японско изкуство беше открита

Изложбата „Павликени и света“ с японско изкуство беше открита

1253

Съвременните тенденции в японското изкуство показаха шестима автори в Павликени. Изложбата „Павликени и света“ с техните произведения беше открита в Историческия музей от кмета инж. Емануил Манолов, културното аташе на Япония у нас Мивако Кибаяши и председателя на фондация „Аматерас“ Тодор Тодоров.Какуко Ишии, Ичиро Мацуо, Мицуру Куроки, Джинйонг Муун, Тору Курита и  Маюми Тцукуда от японска страна и Даниела Тодорова, Тодор Тодоров и Валентин Балев от българска страна показаха своите произведения в петия арт-пленер в рамките на проекта. Всички те работят в сферата на керамиката, скулптурата, хартиеното изкуство и текстила, отличаващи се със своя авангарден съвременен стил и новаторски техники. „Това е една извадка съвременно изкуство – интересна симбиоза между българско и японско изкуство. За нас би било интересно доколко можете да разпознаете кое е българско и кое японско сред показаните творби“, представи изложбата кураторът ѝ Даниела Тодорова. Тя подчерта, че за участие в арт-пленера са поканени творчите от арт-групата Нексус, които са по-нестандартни в използваните техники и материали.

„Когато погледнем тази изложба, можем да се уверим, че макар на хиляди километри разстояние, между японската и българската култура има много паралели“, обърна се към творците инж. Емануил Манолов. Кметът на община Павликени приветства гостите от Япония и подчерта как те са опонали региона и България по време на едноседмичния си престой в Павликени. „Изложбата „Павликени и света“ има своето място в културния живот на Павликени и вече пета година показва значими творци пред публиката в нашия град“, каза още кметът и благодари на всички организатори.

Културното аташе на Япония у нас Мивако Кибаяши подчерта колко важно и сложно е организирането на чуждестранни изложби в българските общини. Тя благодари на Павликени за дългогодишното партньорство.

По-рано през деня творците от Страната на изгряващото слънце и официалните лица бяха посрещнати в ЦДГ „Слънце“, където възпитателите и децата бяха подготвили специална програма.

Изложбата „Павликени и света“ ще остане в Исторически музей Павликени до месец септември.