Начало Новини Култура Инж. Емануил Манолов ще участва в престижна конференция за историческото наследство

Инж. Емануил Манолов ще участва в престижна конференция за историческото наследство

1499

Кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов ще представи регионалния потенциал за културен туризъм и опита на община Павликени по време на конференция на високо ниво за историческото наследство на 17 септември в София.

Инж. Емануил Манолов ще има собствена презентация по време на конференцията, която е под надслов „Културно наследство за икономическо и социално развитие в България“, организирана от Посолството на Кралство Норвегия и Норвежкият институт за изследване на културното наследство, в сътрудничество с Министерството на културата.

Конференцията ще постави акцент върху потенциала на културното наследство за стимулиране на икономическото развитие на регионите и за създаване на работни места за уязвими групи. Предвижда се участие на лектори от Норвежкия институт за изследване на културното наследство (NIKU), Световната банка, Министерство на културата, представители на български местни власти и изследователи в областта на културното наследство.

Основен акцент в презентацията ще бъде мащабният проект за Античния керамичен център край Павликени. Общината подписа договор по проекта за популяризация и модернизация на историческия обект, финансиран по мярка 1 на програма БГ08 на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Античният керамичен център в Павликени ще бъде един от трите обекта, които ще бъдат представени в рамките на международния форум на високо ниво. В първия ден на двудневното събитие, участниците ще дискутират мерките срещу борбата с ограбването на културното наследство на Сирия. Специален гост ще бъде генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.