Начало Новини Наградиха 15 деца в конкурса „Будителите от Павликенския край“

Наградиха 15 деца в конкурса „Будителите от Павликенския край“

89

Наградиха 15 деца в конкурса „Будителите от Павликенския край“, съобщиха за БТА организаторите.

В литературния конкурс, посветен на Деня на будителите, са участвали над 90 ученици от първи до 12-и клас, уточни музеологът Дияна Митева, организатор на събитието, състояло се в залата на читалище „Братство – 1884“. Там беше открита и изложбата „По стъпките на Отче Матея и неговите сподвижници“, представена от доц. Светла Александрова от Регионалния исторически музей във Велико Търново. Гост на награждаването беше кметът на общината инж. Емануил Манолов. Текстовете на младите хора са били оценявани от писателя Димитър Томов.

За БТА той коментира, че в България повече от 200 години съществува традицията на будителството. „Българският език и българската книжовност, дори в период на бездържавие от 500 години, са съществували“, посочи Томов и допълни, че именно когато държавата отново изпада в безвремие и национално униние след Ньойския договор, се заражда идеята за Деня на родните будители.

Според писателят трябва да се чества първи ноември, за да се знае какво се е случило на втори ноември. На 2 ноември 1885 година Сърбия напада България, в опит да унищожи Съединението. Затова датите и годишнините, личностите, свързани с тях трябва да се пазят, защото така се съхранява и държавността и книжовността, добави той. По думите му децата от павликенския край, участвали в конкурса за есе, са разбрали смисъла на будителството, разказвайки за ярките личности, свързани с историческите събития  в региона, като Бачо Киро, Матей Преображенски – Миткалото, Цанко Церковски, проф. Никола Касабов и много други.

„Когато днешните деца станат родители, трябва да си спомнят и да поощряват участията в подобни конкурси, чиято цел е съхраняване на миналото“, каза той и допълни, че днес будителството продължава.

Пред младите хора той разказа интересна история, която свързва Павликени с Антарктида. Заради приятелството си с Христо Пимпирев той подарява своя книга с разкази, посветени на Павликени, на един от първите екипажи, пътували към ледения континент. Разказите били четени с голям интерес и така възникнала идеята да назоват с името на Павликени, неназован до този момент обект на ледения континент, по този начин в географската карта възниква наименованието „Нос Павликени“. Няколко години по-късно, през 2008 година Димитър Томов издава книга „Нос Павликени“, която, вече в луксозна и дърворезбована корица, е част от библиотеката на базата, създадена от българската експедиция в Антарктида. „Не само моята книга, но и много други са част от тази библиотека, което доказва, че където стъпи български крак, с него върви и книжнината българска“, добави Томов.

За БТА Димитър Томов съобщи, че подготвя многотомно издание, посветено на творчество на академик Иван Радев, в съавторство с неговата съпруга проф. Пенка Радева. Надеждите са в началото на следващата година първият том да е факт, посочи той.

Академик Иван Радев е един от най-ярките съвременни будители. Той е изследовател на цяла плеяда български просветители и книжовници от целия период на Възраждането. „Книжовното, документално, откривателско и изследователско наследство, оставено от академик Радев, е цяла вселена, затова то трябва да бъде достояние на всеки българин и това е целта на предстоящото многотомно издание, посочи писателят Димитър Томов.