Начало Новини Култура Напоследък

Напоследък

1206

„Напоследък много хора се отказаха да живеят. Не се отегчават, не плачат, просто стоят в очакване да мине времето. Те не приеха предизвикателството на живота и животът повече не им отправя предизвикателства.“

„Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.“

Пауло Коелю

Пауло Коелю е един от най-известните бразилски писатели. Роден е на 24 август 1947 г. в Рио де Жанейро в семейството на Алисия Коелю, ревностна католичка, и Педру Коелю, изтъкнат инженер.

Посещава местно училище, където развива любов към поезията и писането. Родителите му не одобряват влеченията на сина си и той постепенно се отдалечава от тях, развивайки бунтарски дух.

Родителите му възприемат погрешно непостоянното поведение на сина си и на три пъти го изпращат в клиника за душевно болни, където той претърпява различни терапии, включително електрошокова.

В живота си претърпява много възходи и падения, които го вдъхновяват за едни от най-големите му творби. Първият му голям успех идва с издадената през 1988 г. книга „Алхимикът“, която има небивал за бразилски писател успех и 14 години по-късно е обявена за най-продаваната книга, написана на португалски език, за всички времена.

През следващите години Паулу Коелю продава над 50 милиона копия от книгите си, преведени на 56 езика, в 150 страни. Получава множество литературни награди.

Коелю е най-продаваният чуждестранен писател в България в началото на XXI век.

„Ако си смел, за да кажеш „Сбогом“, животът ще те награди с ново „Здравей“.