Начало Новини Здраве Общинските болници в патова ситуация – нямат пари и лекари

Общинските болници в патова ситуация – нямат пари и лекари

1658

Общинските болници в областта вече са в патова ситуация – хем нямат пари, хем нямат лекари да изпълняват стандартите за лечение, оплакаха се управителите от Павликени и Горна Оряховица.

В Свищов, след намесата на кмета Генчо Генчев, на работа се върнаха петима лекари, подали молби за напускане, но там щеше да затвори цяло отделение.

„Много се надявахме здравната каса да ни изплати надлимитната дейност за миналата година, но това май няма да стане“, заявиха д-р Ренета Кръстева и д-р Иван Иванов, шефове на болниците в Павликени и Горна Оряховица. „Двете лечебни заведения са отчели дейности за стотици хиляди лева над лимита, които здравната каса им налага, лекували са пациенти, няма как да ги остават на улицата. Но излиза, че колкото повече са болните, толкова повече губи болницата. В момента отделенията са препълнени, има най-вече пациенти с възпаление на дихателните органи“, подчерта д-р Иванов.

„От години говорим, че цените на клиничните пътеки, по които лекуваме пациентите са ниски, но няма кой да ни чуе“, каза д-р Кръстева. Тя уточни, че много се е надявала да има някаква промяна и точен отговор от страна на здравното министерство и НЗОК, но всичко са само приказки. „Преди дни с управителите на общинските болници и Националното сдружение на общините имаше среща за обсъждане на наболелите въпроси, после заваляха обещания, но нищо не се е променило. И сега сме в неведение“, коментира д-р Кръстева.

„Говори се да бъде утвърдена методика за субсидиране на общинските болници, която и сега действа. Но ние и днес получаваме около 30,000 лв. годишно за лечение на спешни пациенти, които са капка в морето“, заяви д-р Иванов. Според него общинските болници се въртят в порочен кръг, не достигат лекари за изпълняване на стандартите, които могат да се постигнат и с по-малко специалисти. „Вярно, че медицинските стандарти са критерии за качество, но те са непосилни за нас“, подчерта шефът на горнооряховската болница.

„Още в края на декември 2017 г. от Националното сдружение на общините дадохме предложения за увеличение на цените на клиничните пътеки от 20 до 45%“, посочи д-р Кръстева, член на здравната комисия към Сдружението. „Освен това лекарите са предложили и намаление на специалистите за съответните нива на компетентност на отделенията. В тази връзка искаме да се разреши на тесните специалисти да работят и на втори трудов договор“, посочи д-р Кръстева. Тя допълни, че имат предложение и редуциране на определени изследвания при лечение на някои заболявания, които са ненужни, но сега са задължителни. Това натрупва повече разходи.

В ситуация на непрекъснато поскъпване на медикаменти, медицински материали и консумативи, цени на битови услуги, минимална работна заплата считаме, че е належаща промяна на системата за финансиране на болниците, категорична е д-р Кръстева. Но не на думи, а чрез реални действия.

Все пак преди дни от МЗ обещаха до края на януари да бъде утвърдена методика за субсидиране на общинските болници, за да могат стационарите да прогнозират обективно своите разходи.