Начало Новини История В Павликени показаха най-ценните си археологически находки от миналото лято

В Павликени показаха най-ценните си археологически находки от миналото лято

1608

Най-интересните находки от археологическото лято на 2015 г. показаха в Историческия музей в Павликени в изложба, посветена на празника на българските археолози. Разкопките там започнаха през юни, когато бяха извършени спасителни проучвания на улиците „Васил Недков”, „Дунав” и „Раковски” във връзка с подмяната на канализационните тръби на града. В резултат на изследванията бяха проучени единадесет пещи, кладенец и сграда от II – III в. сл. Хр. „Всички тези структури са част от производствен център за керамични изделия, за който предполага още през 50-те години на ХХ в. археологът с най-голям принос в изучаването на античното минало на Павликенския край – Богдан Султов“, припомня Калин Чакъров, археолог в Исторически музей в Павликени.

Месец по-късно бяха проведени разкопки в Античния керамичен център. Тогава студенти по археология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и млади хора от Павликени, ръководени от Калин Чакъров и доц. Олег Александров, проучваха опожарени от древни катаклизми сгради от римската вила. Местата на тези разрушения станаха известни благодарение на сканирането на земната повърхност с геофизическа апаратура.

След повече от тридесет години на Античния керамичен център бе направено отново аерофотозаснемане. Тези снимки могат също могат да бъдат видени в изложбата.

Експозицията представя и резултатите от издирванията по близо 50-километровата отсечка от автомагистрала „Хемус”, която засяга община Павликени. По тази отсечка работиха Кръстю Чукалев и Надежда Кечева от Националния археологически институт с музей към БАН, специалисти от Регионалния исторически музей във В. Търново и от музея в Павликени. Те регистрираха над тридесет обекта от Античността и Средновековието, които трябва да бъдат проучени, преди да започне строителството.

В експозицията присъстват като експонати и ценните каменни паметници, които музеят прибра от с. Върбовка.