Начало Спорт Езда Празнуваме Тодоровден за пръв път след 25 години

Празнуваме Тодоровден за пръв път след 25 години

2553
Някои от участниците.
Някои от участниците.

За пръв път от 25 години насам в Павликени е възстановена традицията за конни надбягвания, посветени на празника Тодоровден.

Пред публика от близо 1,000 души, на поляната край парк-хотел Бора в края на града, се състезаваха над 20 коне и каруци от общината.

Докато гражданите и гостите на града се наслаждаваха на доброто време и неподправената празнична атмосфера, градоначалникът инж. Емануил Манолов връчи на победителите парични награди, вино и грамоти, осигурени от общината, както и златни кончета, предоставени от бижутера Константин Костов.

Бяха дадени три награди за най-гиздав кон, от които първото място спечели конят „Перла“ с жокей Илия Асенов. Отличието за най-красиво изрисувана каруца отиде при Маринчо Йонов от град Бяла Черква.

инж. Емануил Манолов и Милена АндриановаНай-младата участничка в конните надбягвания в Павликени получи първата награда в дисциплината „паркур“ – 13-годишната Милена Андрианова, чийто кон успя да прескочи препятствие от 140 сантиметра. На трето място в същата дисциплина се класира нейният баща – Андриан Ангелов.

Важно е да се отбележи, че от 1952 до края на 80-те, Павликени е излъчил четирима Балкански шампиони по спортна езда и е разполагал с две конни бази, които за съжаление вече не съществуват.