Начало Новини Инфраструктура Председателят на АПИ провери на място състоянието на пътя Павликени – Караисен

Председателят на АПИ провери на място състоянието на пътя Павликени – Караисен

1008

Проверка на място на рушащия се път III-405 от Павликени до Караисен направи председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов. Той се срещна в кметството на село Караисен с кмета на община Павликени инж. Емануил Манолов, с кмета на селото Стефан Николов и представители на Инициативния комитет и обсъди с тях състоянието на третокласния път и възможностите за ремонт на отсечката в максимално кратък срок.

Заедно с инж. Атанасов оглед на пътя направиха инж. Веселин Димитров – директор на Института по пътища и мостове към АПИ, директорът на Областното пътно управление – Велико Търново – инж. Петя Каразахова, както и представители на фирми от „Пътни строежи“. Те обходиха цялото трасе и изразиха всеобщото мнение, че пътят е за цялостно реновиране, а на места основата е много слаба.

По разпореждане на инж. Атанасов започва разработването на технически проект за ремонт на участъка, въз основа на който ще бъдат предприети ремонтни дейности на третокласния път, и ще се търси необходимото финансиране. Възможностите са ремонтът да обхваща трасето от изхода на град Павликени или от разклона за с. Патреш като ремонтът завърши до северния край на с. Караисен. Проектирането ще обхване и свлачището по средата на трасето, където се очаква да бъдат направени дренажи за отвеждане на подпочвените води. Ангажимент на Община Павликени ще бъде да положи бордюри и тротоарни настилки на пътя в очертанията на село Батак.

Път III-405 Павликени – Караисен е най-пряката връзка между път I-3 Бяла – Плевен и път I-4 София – Варна, като на практика поема целият трафик между Габрово и Свищов.

Представителите на АПИ коментираха и други проблемни участъци в общината. Пътят от Вишовград за Бяла черква с дължина около 9 км, включително околовръстния път на града в обсега на населеното място също очаква цялостно преасфалтиране.