Начало Новини Изкуство Представяне на изложба „Ритуална рЕволюция“

Представяне на изложба „Ритуална рЕволюция“

1234

На 2 октомври в Националния пресклуб на БТА се проведе пресконференция на Арт резиденция „Старото училище“. По време на събитието беше представена предстоящата изложба „Ритуална рЕволюция“ в София. Мястото, където може да бъде видяна, е The Laboratory Sofia на улица „Владайска река“ 4, етаж 4 от 05.10.2018 г. до 15.10.2018 г. Изложбата ще бъде съпътствана от семинар/публична лекция на тема „Съвременното изкуство, като форма за диалог и изграждане на Европа“ и кураторски тур, представящ концепцията на изложбата, а именно: творчеството и активната социална позиция на артистите, като способ за изграждане на съвременна Европа.

„Творческо отношение към света означава да разрешаваме проблемите около нас креативно, добронамерено и ефективно. Няма значение дали тези проблеми са социални, политически или икономически – ако подходим към тях с изобретателна мисъл и чисти намерения, окончателното им разрешаване е сигурно. Възможно ли е съвременното изкуство да провокира подобен процес?“

Отговора на този въпрос ще дадат няколко родни и чуждестранни артисти, които ще представят свои концептуални разработки на тема „Ритуална рЕволюция“. Творците онагледяват идеите си за революцията като артистичен механизъм, чрез който може да се постигне коренна промяна на съществуващи модели на управление.

Артуро Дезимоне, Фреди Дарк, Пауел Сутрадар, Клои Саси, Паула Бели творят в областта на живописта, визуалното изкуство, фотографията и пърформанса. В техните оригинални художествени прояви залягат социални и политически теми. Българското присъствие в изложбата е в лицето на скулптора Иван Ушев и Ваяна Ташева – музикант. В изложбата се включват и ритуалните артисти Пламен Петров и L.Y.R.A.

В рамките на изложбата творчеството е осмислено като умствен и обществен процес на човешката дейност, при който се създават напълно нови, оригинални материални и духовни ценности. Творческата революция олицетворява стремежа тези ценности да бъдат поетапно въплътени в реалния живот. Чрез различни изразни средства – живопис, инсталация, рисунка, кинетична скулптура, видео арт, танц и пърформанс – художниците изследват социални и чисто човешки потребности, в чиято същност се таи потенциал за отприщване на по-генерални трансформации в мисловността и
поведенческите навици на обществото и индивида. Романтична революция не съществува – истината винаги е съпроводена от тежестта на реалните потребности. Независимо дали е разчетена като израз на вътрешния ни свят или като социален феномен, жаден да преобърне хода на историята и да промени коренно модела на управление, революцията е пространство на отвъднормен творчески заряд – едновременно мощен, но крехък, експанзивен и уязвим. Тя може да е унищoжителна, претопена в хаос и истерия, но също така добронамерена и здравословна за цялото общество. В креативното изучаване на нейната природа се крият благодатни истини и онзи, който пожелае да се разходи из нейния интериор, може да го направи именно чрез представените в изложбата произведения.

Куратори на Арт резиденция „Старото училище” са Радослав Механджийски и Теодора Константинова.

Клои Саси:

Художничката от Франция изучава вътрешната динамика на революциите и достига до извода, че те стартират в конкретни условия с надеждата драстично да променят средата на живот, но най-често, малко след техния край, те сякаш избледняват и достигат до финална позиция, сходна с началната. Цикъл, който поставя под въпрос и реалния им ефект. По-важното за Клои обаче е да даде израз на този кръговрат чрез видео арт, изпълнен със символика от жестове и действия, въплътени в естетика, която олицетворява и характера на всяка революция – далеч от красивото и съвършеното.

Ваяна Ташева:

Ваяна е артист, изтъкан от интуиция и любов към живота. Революцията за нея е съизмерима със способността да чувстваш и да приемаш средата на живот, да изграждаш творчески отношения с околните и да формираш усещане за общност, уединена от непресторено уважение и толерантност. В рамките на изложбата тя ще представи запис на своя последен проект.

Л.И.Р.А.:

Ритуалните артисти Димитър и Дарина, които са, също така, създатели и организатори на резиденцията, ще представят монументална композиция от пет отделни картини, представящи петте качества, които, според тях, следва да притежава не просто всеки художник, но и всеки творчески устроен човек, устремен към смислено претворяване на заобикалящата го реалност. Революцията за тях е многоизмерен процес. Веднъж заченала във вътрешния ни свят, тя започва да се проявява в нашите мисли и действия, които, от своя страна, реагират във формирането на идеи и общности.

Общности от хора, разпознаващи своята изконна роля на творец, способен да трансформира света – не просто като художествен експеримент, а като съвсем буквално и истинно преустройство във всяка сфера на живота.

Иван Ушев:

Българският скулптор е изкушен да експериментира и да реализира идеи и хрумвания, които често са отвъд хоризонта на очакваното. Неговият подход се изразява в задълбочен мисловен процес, взаимосвързаност между творбите и осмислянето на произведението на изкуството като холистичен обект, който може да бъде както конкретен и красноречив, така и метафоричен, дори неизразим в същността си – тя самата видяна като есенция на мистериозността на творческата прозорливост.

Пауел Сутрадар:

Съединението прави силата! Това е централната идея в работата на артистката – в рамките на проекта тя изплете стълбица от дрехи, събирани от местните жители на Горна Липница, до която всички присъстващи достигнаха след процесия от стъпки върху различни материали. Желанието й беше жителите и участниците във финалния пърформанс да се усетят свързани помежду си. Уединението от ритуала и изкачването по символичната стълбица, шумът от общия ход, срещата с огледалото на втория етаж на зданието – всеки елемент от пърформансът и инсталацията изразяваха вярата на художничката, че революцията в мисленето и поведението на едно общество се корени именно в споделените ценности и взаимопомощта.

Фреди Дарк:

Художникът се вълнува от нашите малки ежедневни навици – онези, които извършваме всеки ден охотно, с желание и стимул, както и онези, които вършим по задължение, с известна досада и ненавист. Фреди разговаря с местните жители на Горна Липница и детайлно изучи кои са любимите и най-досадни рутинни обичаи на част от тях. Авторът иска да подчертае, че желанието ни да променяме дори и дребни свои привички е признак за готовността ни да извършваме още по-съществени трансформации в живота си. Големите лични революции – тези на вътрешния ни свят – започват с малки, почти тривиални стъпки. Те обаче са от изключително значение за цялостното ни лично израстване и ментален прогрес.

Паула Бели:

Художничката разказва как хората по света се чувстват свободни да изразяват своята мъка, но не се чувстват напълно свободни да дават израз на удоволствията, които изпитват. Удоволствия от всякакво естество – от битово до екзистенциално. Затова тя попита хората в селото с какъв жест на тялото биха описали момент на огромно удоволствие, а колекцията от движения и мимики превърна в танц, изигран върху картата на света. Освобождението от табута е форма на ментална революция! Да споделяме открито удоволствието е не само признак на жизнерадостност, но и на емоционална независимост и зрялост.

История

Арт Резиденция „Старото училище“ е създадена през 2010 г. и се намира в с. Горна Липница, община Павликени, област Велико Търново. В миналото сградата, в която се помещава резиденцията, е била училище. До 2018 г. резиденцията е приела над 100 български и чуждестранни участници, а броят на кандидатствалите е над 700 души.

Всяка година артистите творят върху различна тема. От началото през 2010 г. темите са били: Събирачи на легенди; Задругата на легендите; ** Краят като Начало: Горна Липница и Началота на Света (тук); Ритуално изкуство; Звездни ритуали; Ритуално изкуство: Време и Пространство; ПЪТЯТ като ритуал, и тази година – Ритуална рЕволюция.

След приключването на всяка арт резиденция до началото на подготовката за следващата – по традиция се провеждат изложби в цялата страна. За девет отминали арт резиденции са се случили 24 изложби в Горна Липница, София, Варна, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Русе, Павликени и Стара Загора.

Лице за контакти Димитър Палов, тел. 0886-719-054.

Проектът „Организиране и провеждане на изложба „Ритуална рЕволюция“ в градовете София и Павликени“ е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския Съюз.