Начало Новини Образование Ученическо писмо до Антарктида води проф. Христо Пимпирев в Павликени

Ученическо писмо до Антарктида води проф. Христо Пимпирев в Павликени

1713

Писмо, изпратено от петокласници от СОУ „Бачо Киро“ в Павликени е причината в понеделник те да сбъднат една от мечтите си като се срещнат със знаменитите български антарктици. Проф. д-р Христо Пимпирев – директор на Българския антарктически институт (БАИ), д-р Мариано Мемоли – директор на Национаната антарктическа програма на Република Аржентина, инж. Йордан Йорданов – няколкократен командир на Българската Антарктическа станция на о-в Ливингстън и д-р Никола Петков – програмен мениджър на БАИ ще гостуват на павликенското училище на 6 юни.

Момчетатa и момичетата писали на българските учени, намиращи се в база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън. В него учениците задавли въпроси, свързани с ежедневието и дейността на участниците в 24-тата антрактическа експедиция, ръководена от проф. Христо Пимпирев. Голяма била радостта на децата, когато получили отговор от далечния континент, на 29 март тази година, в което на достъпен език с много внимание учените отговорят на детските въпроси, разказват им за своят бит, изследвания и природа на ледения континент.

antarktida 2„Вашето мило писмо дълбоко ни разчувства! Трогнати сме за проявеното внимание за дейността ни, именно от вас – бъдещето на България, бъдещите изследователи на Антарктида, а защо не и на Космоса! Благодарим за поканата и с удоволствие ще ви гостуваме, вероятно някъде към края на учебната година, за което допълнително ще се уточним след завръщането ни през март! Засега ще отговорим на въпросите ви по реда на задаването: Сами се досещате – на Антарктида и около базата ни магазини няма. И затова се храним с каквото си занесем. Пазаруваме в пристанищата, от които се качваме на корабите на нашите приятели от Испания, Аржентина, Чили, Бразилия и Уругвай, за да ни превозят до базата. Когато се случи да се съберем по двайсетина човека, е по-сложно, защото готвим на печка, каквато всеки има в къщи и пригодена за едно семейство – пет-десет души. Сами си месим хляб и квасим най-хубавото кисело мляко в Антарктида”, написали учените на децата.

Пълният текст на писмото им може да буде прочетен тук.