Начало Новини История Павликени отбеляза 140 години от гибелта на поета и революционер Христо Ботев

Павликени отбеляза 140 години от гибелта на поета и революционер Христо Ботев

2166

С тържествена заря-проверка, минута мълчание и поднасяне на венци Павликени отбеляза 140 години от гибелна на поета и революционер Христо Ботев. За официалото поклонение пред паметта на всички, загинали за свободата на България, присъстваха зам.-кметът на Община Павликени инж. Анастасия Вачева, председателят на Общинския съвет Ваня Антонова, общински съветници, общественици и гости.

На площад „Свобода“ бяха и трите училища на града, както и граждани, дошли да почетат паметта на Ботев. Поклонението започна със заупокойна молитва, отслужена от архимандрит Георгий в памет на героите.

„Втори юни е денят, в който с чувство на признателност свеждаме глави пред подвига на хилядите наши сънародници, дали живота си за Отечеството. Втори юни не е тъжен ден, Втори юни е тържество на българския дух, предаван от поколение на поколение през вековете, извисяван в безчет подвизи пред лицето на врага и смъртта“, каза в официалното си слово зам.-кметът инж. Анастасия Вачева.

Венци и цветя поднесоха официалните гости, училищата и други обществени и политически организации. В края на честването градския площад бе озарен от традиционната за този ден заря-проверка.