Начало За Забава Фолклор 26-ти Общински празник на народните хорове и групите за изворен фолклор в...

26-ти Общински празник на народните хорове и групите за изворен фолклор в с. Първомайци

1641
Женски народен хор при НЧ
Женски народен хор при НЧ "Братство-1884"

На 4 април 2015 година – Лазаровден – по традиция се проведе 26-тият Общински празник на народните хорове и групите за изворен фолклор в с. Първомайци. Празникът се провежда от Община Горна Оряховица и НЧ „Иван Вазов – 1893“, с. Първомайци.

Град Павликени беше представен от певиците от ЖНХ при НЧ „Братство-1884“.

Точно в 11 часа вокална група от ЦДГ „Здравец“, с. Първомайци с ръководител Николинка Минчева поздрави всички участници и гости с китка лазарски песни и танци. Заместник кмета на Община Горна Оряховица г-жа Йорданка Кушева отправи приветствие към участниците, прочете поздравителен адрес от кмета на общината инж. Д. Добрев и откри празника. Заедно с нея бе и директорът на Дирекция международни връзки Милена Николова.

Журитетната комисия бе представена от Димитър Колев – дългогодишен главен художествен ръководител и диригент на хора на ФА „Загоре“, Стара Загора. 23 фолклорни формации и 11 индивидуални изпълнители се представиха в надпяването. Две основни категории се представиха на този празник – народни хорове и групи за изворен фолклор.

Всички състави демонстрираха сериозна подготовка, представиха интересни песни от региона и красиви носии. Певиците пяха с настроение и любов към българската народна песен.

Отбелязва се навлизането на млади хора – като децата от вокалната група на Н. Дремов, вокалната група от СОУ „Георги Измирлиев“ с ръководител Мария Стоянова.