Начало За Забава Павликени 2015 – Къде, Кога, Какво

Павликени 2015 – Къде, Кога, Какво

3135
Богат културен календар разработи Община Павликени за 2015 г.
Богат културен календар разработи Община Павликени за 2015 г.

Над 70 събития съдържа културният календар на Община Павликени за 2015г. Предложението на общинска администрация съдържа събития във всички населени места в общината и отразява както местни, така и национални чествания и инициативи.

Проявите започнаха от първите дни на януари, когато няколко читалища отбелязаха 167 години от рождението на Христо Ботев с тематични прояви. Седмица по-късно беше чествана и 152-та годишнина от рождението на Алеко Константинов. По традиция във всички села ще бъде отбелязан Бабинден и ще бъдат отправени поздравления към здравните работници за празника им.

Традиционният нощен карнавал за Сирни Заговезни в град Бяла черква тази година ще се състои на 22 февруари. Преди него ще бъдат отбелязани и св.Трифон Зарезан, както и 142-та годишнина от обесването на Васил Левски.

Срещи, седенки и концерти за Деня на самодееца ще ознаменуват празника на 1 март във всички селища на общината.

Честванията на Националния празник 3 март също са отбелязани в календара.

Селата Върбовка, Бутово, Караисен, Недан и Паскалевец ще отбележат Тодоровден на 28 февруари. Внимание е отдадено и на Международния ден на ромите – 9 април, който ще бъде отбелязан в Павликени с подкрепата на медиаторите от център „Амалипе“.

Пенсионерски клуб „Романтика“ организира Първи общински пенсионерски събор под надслов „Българийо, за тебе пеем, за тебе стихове редим“ с рецитал на авторски стихове от пенсионери.

100-годишнината от рождението на Никола Филипов, дългогодишен диригент при НЧ „Надежда-1972“, ще отбележат в с.Лесичери на 28 април.

Празникът на яйцето отново ще събере павликенчани и гостите на града на площад „Свобода“ за пъстрата проява на 1 май.

Деня на победата и Деня на Европа ще отбележат в Павликени на 9 май, когато е насрочена среща на фронтоваци и поднасяне на венец на паметниците на героите.

10 и 11 май са датите на честването на Априлското въстание в Бяла черква. Събитията ще бъдат организирани съвместно от кметството, читалището и Историческия музей в града. На 11 май в с.Мусина също ще бъде отбелязана 139-та годишнина от въстанието. Същия ден СОУ „Бачо Киро“ в Павликени и ОУ “Бачо Киро“ ще празнуват 180 години от рождението на своя патрон. Тогава във възрожденското градче ще се чества и 145 години от първия селски театър в България.

Битката на четите на Филип Тотю и Стефан Караджа в местността Косматица край с.Върбовка ще бъде пресъздадена на 15 май. В селото ще празнуват и 185 години училищна дейност на същия ден. Във Върбовка ще честват 90 години футбол на 23 май.

Третият фолклорен празник на хумористичната народна песен „Хуморът в народното творчество“ ще се проведе в с.Дъскот на 16 май, организиран от кметството и НЧ „Напредък-1887“.

За първи път в с.Долна Липница ще се проведе фолклорният събор „Долна Липница – китка в пролетен ден“ и празникът на селото от 23 до 25 май, съвместна инициатива на кметството и НЧ „Заря-1883“.

В с.Михалци предстои на отбележат 145-та годишнина от основаването на НЧ „Съединение-1870“ на 24 май. В Деня на славянската просвета и култура традиционно ще бъдат раздадени в Павликени наградите за ученик и учител на годината. Същия ден в Бяла черква ще се празнува 30 години от откриването на Природонаучния музей „Към природата с любов“.

Петият национален фестивал на децата от социалните домове „Като звездите“, който винаги е под патронажа на вицепрезидента на Р България Маргарита Попова, ще бъде на 30 май. В Деня на детето отново ще има празненства за най-малките.

Павликени отново ще посрещне фотографската изложба „Дивото“, дело на Българската фотографска академия „Янка Кюркчиева“.

Експозицията ще бъде открита на 1 юни в НЧ „Братство-1884“.

В навечерието на празника на града Павликени ще посрещне и фотографите, които ще участват в третото издание на фотопленера „Павликени и неговите хора“. Изложбата с творбите им ще бъде открита на 25 юни.

Третото мащабно фотографско събитие – международният фотосалон „Музика в обектива“, тази година ще бъде открит на 25 септември.

Откриването на бюст-паметник на Филип Тотю са планирали за 1 юни в с.Върбовка. На следващия ден ще бъде почетена паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България.

Юбилейното 20-то издание на Фолклорен фестивал „Павликени“ ще се състои на 13 и 14 юни 2015г. Събитието става все по-мащабно, затова и тази година са планирани два дни за проявата, която традиционно се организира от НЧ „Братство-1884“.

В с.Паскалевец ще възстановят обичая Еньовден на 24 юни. На 26 септември в селото ще се съберат и за традиционния фолклорен събор „На мегдана“. В с.Горна Липница пък организират фолклорния празник „Под липите на Горна Липница“ през юни.

Конкурсът за млади изпълнители на популярна песен с международно участие „Нека да е лято!“ ще се състои в навечерието на празника на града. На 26 и 27 юни сцената на Летния театър за четвърти път ще бъде изпълнена с таланта на младите певци. Ден преди празника на града на стадион „Ганчо Панов“ ще бъдат отбелязани 60 години футбол в „А“ републиканска група.

В първата седмица на юли Павликени отново ще посрещне международни творци за традиционната арт резиденция. Втори арт пленер, но с норвежки творци, ще се проведе също през юли в с. Вишовград. Организатори са фондация „Мини Пикасо“ и НЧ „Братство-1884“. В с.Горна Липница също ще посрещнат международни художници. Там през август за поредна година ще организират арт резиденцията „Старото училище“, за която стотици творци от цял свят подават заявки за участие.

Юли се очертава като месеца на преклонението пред българските герои. Годишнините от Освобождението на редица селища ще бъдат отбелязани в началото на месеца. На 7юли в Бяла черква ще честват 180 години от рождението на Бачо Киро. Край селата Вишовград, Караисен и Горна Липница ще отбележат 147 години от първото сражение на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Същия ден в Павликени ще поднесем венци пред паметника на Васил Левски за 178 години от рождението му.

Летният празник на с.Росица ще е на 1 август. В края на същия месец в с.Патреш ще направят „Вечер на бащиното огнище“ – юбилейни срещи на родените в селото.

Есенният салон – живопис ще бъде в първата седмица на септември.

Традиционният есенен панаир ще е в уикенда на 19 и 20 септември.

130 години от основаването на НЧ „Развитие-1895“ ще отбележат в с.Сломер на 30 септември.

Денят на възрастните хора ще почетат в много от селищата. Специални събития са предвидили в Лесичери, Стамболово, Батак, Дъскот, Караисен и Патреш. В Патреш на 1 октомври ще се веселят и по повод международния ден на кафето. Там са озаглавили събитието си „При баба на кафе“. „Бабиното внуче рисува Коледа“ пък е името на коледната инициатива на патрешчани, заложена за 19 декември.

Бяла черква ще празнува 45-та годишнина от обявяването на къщите музеи на Цанко Церковски и Райко Даскалов за паметници на културата с национално значение. През октомври в града ще празнуват и 180 години просветно дело.

СОУ „Бачо Киро“ в Павликени ще отбележи 95 години от създаването си през октомври, а месец по-късно ОУ „Св.Климент Охридски“ ще стане на 135 години.

На 27 ноември Павликени и селищата в общината ще отбележат 100 години от края на Първата световна война.

Организирането на редица експозиции на музеите в Павликени и Бяла черква също са посочени в годишния културен календар на Павликени.

Датите на събитията може да търпят промяна. За актуалния календар проверете в сайта на Община Павликени.