Последните новини

„Ювентус“ (Малчика) с първи пролетен успех срещу ОФК „Павликени“

„Ювентус“ (Малчика) надви у дома едноименния тим на Павликени с 3:1.

Срещата е от 19-ия кръг на Северозападната Трета лига.

Мартин Милков е героя на домакините. Той прехвърли вратаря на съперника, изпреварвайки го за спорна топка.

В 60-ата минута съдията отсъди дузпа за нарушение срещу Тодор Тодоров.

Милков изпълни, вратаря изби и с втори удар голмайстора покачи на 2:0.

Интересни бяха последните минути. Пламен Илиев върна интригата, вкарвайки с глава в 85-ата минута. Секуди преди края обаче Милков подаде на Ангел Боев, който надбяга отбраната и реализира третото попадение.

За стабилна България отново

На този ден ще кажа, че аз съм простил на враговете, има горе кой да гледа и да дава оценка! Защо Вежди Рашидов каза, че ги е страх – защото виждат потенциала ни и във водачите, и в младежите ни. Лошият сън рано или късно ще свърши, но това, което има да теглим като държава и народ, тепърва ни предстои. Асен Василев надмина и Кашпировски, успяха да успят българите 2 години. И сега като се събудят, виждат, че парите им ги няма.

Какво стана с веригите? По сутрешните блокове техни представители наглеят, а ако не е българският народ да ви пълни торбите от магазините, няма да съществувате. Как така?! Пазарната икономика не допуска спекула, имаме куп регулатори, които могат да го направят и ние ще го направим, както 12 години го правехме. Инфлацията в България се вдигна още преди войната, защото те се договориха и вдигнаха цените на бензина и нафтата. Това повлече абсолютно всичко към хиперинфлацията, която е в момента. Всеки транспортен разход прогресивно се увеличи. Кой го допусна това? Тези хора. С мощна медийна подкрепа обаче го замитаха, за да остане българинът объркан. Само че българинът най-много се дразни да му бръкнеш в джоба, а те точно това направиха – от бензина и нафтата, от храната, от тока.

Днес разбрах, че от 2 партии са нападнали Асен Василев в центъра на Пловдив – това е недопустимо и категорично го осъждам. Все пак политиката е професия и е борба на идеи и опонентства. Как е възможно в 21-ви век това, но насадената омраза това предизвиква. На тази омраза трябва да сложим край и да живеем в мир. Ние трябва първи да подадем ръка на всички. Техният провал е провал и за нашата държава – ние станахме за смях на Балканите и в Европа, 5 пъти правим избори и не можем да се разберем. Това е резил!

Всички разумни финансисти и икономисти се изказаха, дори патронът на ДБ Иван Костов днес е казал, че гласува за тях за последен път, ако не се слезе на 3% дефицит. Защото и той като финансов министър и премиер знае. А ние още помним от ГЕРБ как Христо Иванов на председателски съвет помоли ГЕРБ, ДПС, БВ и те да блокираме този пагубен бюджет, който от Промяната искаха да направят. И го направихме! Много са ми интересни сега как ще работят 7 партии заедно. И защо са 7? За да може да изкарат резултат, колкото нас. Само за 2 години партията на Промяната не може да се пребори сама с ГЕРБ, ДБ също не може. И започнаха да търсят наши отломки – гледах Петя Ставрева днес при тях, а беше 5 години евродепутат от ГЕРБ и тогава бяхме готини… Пожелаваме им успех!

Външната ситуация също изисква да намерим разум и диалог помежду си. Трябва да се подпомогне максимално Украйна, както и Балканите с конфликта Косово – Сърбия, да се урегулират отношенията между Гърция и Турция, трябва много проактивна външна политика. Но можеш да го правиш, само когато имаш самочувствие, силен си и доказваш какво правиш в собствената си страна. Ние това го нямаме. Навън не се приема насериозно служебен министър, временен е.

От 20 години работя с американските ни партньори – като главен секретар със службите, като кмет и като премиер съм бил и при Барак Обама, и при Доналд Тръмп в Белия дом. Сега Асен Василев си позволява да говори пред публика, че американците ме заплашвали, че или ще ги подкрепим, или щели да ми сложат Магнитски. Имали сме десетки разговори и никога, никога не е имало такъв, защото ние винаги сме били дисциплинирана, евроатлантическа партия и сме отстоявали всичко това, което говорим. И сме го доказали с РСМ и Албания, със законите за даване на оръжие за Украйна, с диверсификацията на ядрено гориво, най-модерните самолети Ф-16, плюс 2 ядрени реактори за Козлодуй. Направихме всичко това само за няколко месеца.

Време разделно е, но е и време за съединение! Ако продължим с тази омраза и след 2-ри април, нищо добро не очаква народа. И на който този народ му е мил, трябва да преглътне егото, да прости дори, да жертва партийния интерес, но да се направи редовно правителство. То няма как да е стабилно при тези параметри на бюджета, но поне да е редовно за определен период от време. 2 години нямаме План за възстановявана и развитие, може би сме единствени в Европа.

Нашите депутати няма да подкрепят правителство на малцинството. Няма да подкрепим и предложението на служебните министри за данъчните закони, защото в програмата на ГЕРБ – СДС данъците не се пипат! 10% плосък данък и точка. Как ще допусна аз да одерем целия бизнес с още 33% данък – от фризьорския салон до най-големите фирми? Кой гарантира, че това ще е еднократно? Целият бизнес да плати вересиите на Василев, няма да подкрепим такова нещо! Ще защитим българския бизнес!

.

Бойко Борисов

Хванаха 19-годишен неправоспособен водач с нерегистриран автомобил

полиция

Нерегистриран автомобил, установиха служители на РУ – Павликени.

Вчера в с. Върбовка е извършена проверка на лек автомобил „Рено“, управляван от 19-годишен неправоспособен водач от София.

В хода на проверката е изяснено, че регистрационните табели, поставени на автомобила са издадени за друго превозно средство.

По случая е образувано бързо производство.

В Павликени разчистиха незаконни сметища

Замърсени територии от 18 декара с битови отпадъци и оборска тор бяха почистени в община Павликени след разпореждане на Регионалната екологична инспекция във Велико Търново. От строителни отпадъци са освободени и пътища.

Декарите силно замърсени обществени територии, които спешно са били почистени в община Павликени, са в селата Сломер и Караисен.

Регионалната Екологична инспекция във Велико Търново задължи кметовете на кметства и общини във великотърновска и Габровска област да започнат от 1 март почистването на незаконните сметища.  

За неизпълнено предписание екологичната инспекция глобява физическите лица от 2,000 лв. до 10,000 лв., а на юридическите лица се налага имуществена санкция от 5,000 до 20,000 лв.

Рекорден брой дами се състезаваха в рали в Павликени

Рекорден брой състезателки участваха в Дамско рали „Павликени 2023“. От Общината уточняват, че дамите са били общо 28, като седем от тях са жителки на Великобритания. Най-възрастната бе на 85 години. Шестото издание на надпреварата събра и рекорден брой зрители.

Дамското рали се проведе в две категории: „Автомобии“ и „Мотопеди и мотоциклети“. При колите участничките бяха разделени в два класа, спрямо мощността на двигателя – в клас до 1,600 куб. см. и в клас над 1,600 куб. см. При мотоциклетите нямаше ограничения. Състезателките преминаха през два етапа, в които демонстрираха своите способности: майсторско шофиране и скоростна отсечка.

Петя Генчева с време 0:58:90 се оказа най-бърза състезателка при автомобилите от ниския клас. При по-мощните автомобили първа стана Наталия Събчева с време 1:00:71.

При мотоциклетистите Десита Миланова заслужи овациите за първо място.

Специални отличия получиха и най-атрактивната състезателка – Румяна Петкова, както и най-възрастна състезателка – Жюзефин Хандсон на 85 години.

„Кмето“ откри дамското рали, а след финала награди участничките. Той благодари на всички партньори и спонсори, с чиято помощ стана възможно дамското рали.

За победителките имаше и купи и медали, парични награди, ваучери за гориво.

Поздравления за Делян Добрев

Поздравления за Делян Добрев, който е тазгодишният носител на голямата награда “Икономика на светло” на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Делян печели приза за втори път. Тази година той беше номиниран за наградата за административна практика, която води до ограничаване на сивата икономика и до подобряване на бизнес средата.

Голямата награда е присъдена на Делян заради предложения и приет механизъм за компенсация на цената на електроенергията, на който е съавтор заедно с Теменужка Петкова, Жечо Станков, Деян Иванов и колеги.

.

Бойко Борисов

Хванаха мъж, откраднал 450 кг метал

белезници

Кражба на над 450 кг метални предмети от жилище в с. Долна Липница разкриха служители на полицията в Павликени.

Сигнал за извършеното посегателство е получен в сряда.

От проведените действия по разследването е установено, че извършител е 54-годишен мъж от с. Батак, неизвестен до момента на полицията. Той е установен в момент на превозване на инкриминираните вещи, които са върнати на собственика.

Материалите по образуваната преписка ще бъдат докладвани в прокуратурата.

Проблемът с инсталацията за горене на отпадъци край с. Върбовка стига до Европарламента

Петиция до Европарламента, както и парламентарен въпрос до Европейската комисия са възможните механизми, които Гражданско сдружение “Ти решаваш” може да използва срещу изграждането на инсталация за горене на RDF отпадъци край павликенското с. Върбовка.

Това стана ясно след среща в Павликени с евродепутата Радан Кънев, организирана от водача на листата с номер 12 Людмила Илиева. В разговора участваха и кандидатите от коалиция “Продължаваме промяната – Демократична България” ахр. Йордан Терзийски, Милен Матеев, Лили Матева и Владислав Иванов.

Повече от година хората в Павликени полагат усилия за предотвратяване на инвестиционното намерение, предизвикващо огромен обществен отпор, но ползващо се с подкрепа от страна на местната власт.

Дейността на инсинератора, представен като собствен енергоизточник на цех за каменна вата, застрашава околната среда, поминъка и здравето на хората в радиус от поне 50 км на територията на областите Велико Търново, Габрово, Плевен и Ловеч. Това обясниха от екосдружението, представяйки хронология на събитията и информацията по проекта. Над 1,300 тона RDF отпадъци се предвижда да бъдат горени денонощно край с. Върбовка, като това ще се окаже най-голямата такава инсталация в Европа.

Въпросът ще бъде отнесен до Комисията по петиции, до Комисията по околна среда и обществено здраве в европарламента, както и до ЕК. Това заяви Радан Кънев, който е член на двете комисии, а също така докладчик на парламента по Директивата за емисиите от промишлеността.

“От данните, които получихме от сдружението, защитаващо интереса на местната общност, има сериозни съмнения, че се прави опит да се заобиколи Директивата за емисиите от промишлеността и този инсинератор да не бъде контролиран по европейските норми и показатели. Това е нещо, което със сигурност, задълбочено ще проверим и ще направим възможното, за да не се допусне замърсяване на въздуха, земята и водите в региона”, каза Радан Кънев.

“Това е много важна стъпка в подкрепа на усилията да защитим плодородния ни край и себе си”, каза Людмила Илиева, която в качеството си на областен управител върна, а после оспори и по съдебен ред решение на ОбС – Павликени, свързано с инвестиционното намерение. По време на срещата тя коментира още: “Проблемът е огромен, той ще “потропа на вратата” и на хора, които не живеят в Павликени. Затова сме се обединили, всеки по силите и възможностите си, за да постигнем решение”.

На свой ред арх. Йордан Терзийски припомни, че още в 47-то народно събрание депутати от Продължаваме промяната и Демократична България излязоха с декларация, в подкрепа на местните жители в битката им за предотвратяването на екологична катастрофа.