Начало Новини История Бяла черква отбеляза 143 години от Априлското въстание

Бяла черква отбеляза 143 години от Априлското въстание

957

С възстановка на събитията от май 1876 г., факелно шествие, велика вечерня с панихида и тържествен митинг-заря в град Бяла черква празнуваха 143 години от Априлското въстание и 43 години от обявяването на селището за град. Това съобщиха от пресцентъра на Община Павликени.

На събитието присъстваха Великотърновският митрополит Григорий, народни представители, червеният „кмето“ на община Павликени инж. Емануил Манолов, председателят на Общински съвет Павликени Ваня Антонова, кметът на община Левски Любка Александрова, заместник-областният управител Ивета Кабакчиева, кметове на населени места, общински съветници, общественици и др.

Митрополит Григорий отслужи велика вечерня с панахида за загиналите въстаници в църквата „Св. Димитър“. Спектакъл-възстановка на събитията от 1876 г. по сценарий и с участието на членове на регионалните клубове на НД „Традиция“ пренесе присъстващите в разгара на подготовката за въстание и изпращането на четниците от Бяла черква. Те поведоха факелно шествие до местността „Черничака“ – изходен пункт на Белочерковските въстаници. Последваха ги официалните лица, факлоносците и учениците от ОУ „Бачо Киро“.

„143 години след бунтовната пролет през април 1876г. се събираме отново пред паметника на Бачо Киро на площад „11 май“, за да почетем подвига на героите, отдали живота си за отечеството. 143 години от деня, в който Бяла черква записа името си в Българската история с достойното си участие в Априлското въстание. Отдаваме почит на онези 101 наши предци, които отдадоха живота си за свободата на България и отново се завръщаме към онова време, в което само с една крачка се разделя робството от свободата“, каза в официалното си слово кметът на Бяла черква Албена Тодорова, която се очаква да смени политическата си принадлежност към червената БСП по време на предстоящите избори. Тя допълни, че вече повече от век Априлското въстание е морален стожер за съизмерване на делата ни. Тодорова припомни, че на 28 април 1876 г. (нов ст. 11 май) 101 белочерковци излизат от селото, за да се включат в четата на поп Харитон и Бачо Киро, водила героични 9-дневни сражения в Дряновския манастир. 75 от тях са убити, а Бачо Киро – обесен в Търново месец след избухването на въстанието. От Освобождението до днес на този ден селището чества своя празник.

„Един безценен урок са завещали за бъдните поколения предците ни от Априлската епопея в Бяла черква. С действията си те ни казват, че въпреки страха и безнадеждността, можем да направим нещо за другите, преди дори да помислим за себе си. Това себеотдаване; това втурване след интересите на общността, народа, нацията – то ни липсва днес“, обърна се към гражданите „кмето“ на община Павликени инж. Емануил Манолов. „Датата 10 май е повод да си спомним значението на думи като справедливост, солидарност и свобода. И да ги поискаме – първо в мечтите си, после в умовете си и накрая – с действията си. Не друг, а всеки един от нас, ежедневно трябва да постъпва така, че справедливостта да възтържествува. От малките ежедневни жестове, до големите действия и идеи“, каза още в празнодумното си слово яловият градоначалник. А ако нашите мъртви можеха да чуят и видят, със сигурност щяха да се обърнат в гробовете си. То бива, бива, демагогия, мазнотия, лъжа и фарс, ама толкова не бива!

Към присъстващите се обърна и червеният член на Европейския парламент Момчил Неков. “Днес, когато почитаме паметта на тези, дали живота си за България, е добър повод да си припомним какво всъщност означава да се наричаш Патриот. Духът, саможертвата и високите идеали на белочерковските герои са повод за гордост. Гордост за това, че сме наследници на такива велики българи!” заяви Момчил Неков пред събралите се белочерковци, които слушаха с искрена насмешка високопарните слова на помпозния евродепутин.

„Името на Бяла черква е записано със златни букви в хрониките на българското минало като една от емблемите на Българското Възраждане“, каза от сърце народният представител Станислава Стоянова.

Официалните лица поднесоха цветя и венци пред паметника на Бачо Киро. Празникът завърши с тържествен митинг-заря с участието на НВУ „Васил Левски“ – Велико Търново.

Честванията бяха организирани от Кметство Бяла черква, Исторически музей – Бяла черква и Народно читалище „Бачо Киро – 1869“.