Начало Новини Изкуство Десето издание на арт резиденция “Старото училище” под мотото “Генерация Творя”

Десето издание на арт резиденция “Старото училище” под мотото “Генерация Творя”

805

“Работата е там, че съм нещотърсач и затуй нямам минутка свободно време. Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери. Именно това правят нещотърсачите.”

из “Пипи Дългото Чорапче”

От 2 до 7 юли 2019 г. в с. Горна Липница ще се проведе десетото издание на арт резиденция “Старото училище” под мотото “Генерация Творя”. Видно от заглавието, фокусът тази година е върху изкуство, създавано от деца, следвайки идеята, че всяко дете е творец. С това издание организаторите на резиденцията насоват усилията си и вниманието на публиката към насърчаване на творческия потенциал на децата с цел развиването и прилагането на този потенциал в тяхната бъдеща дейност във всяка сфера от живота.

В изданието ще вземат участие няколко детски школи от страната: Школа „Батик” с ръководител Златка Бобева, гр. Бургас; Школа „Арт линия“ гр. Казанлък с ръководители Ваня Запранова и Росен Дончев; Ателие „Енкаустика и приложни изкуства“, гр. Габрово с ръководител  Румен Трифонов; Школа по „Изобразително изкуство“ при НЧ „Братство – 1884“ гр. Павликени с ръководител Мартин Петров; Школа „Деца – творци на Горна Липница“ с ръководител Пламен Петров.

„Генерация Творя“ ще протече при активно взаимодействие между местната общност и децата – всички прояви и ателиета ще бъдат отворени и свободно достъпни за посетители. По време на престоя си участниците в детската арт резиденция ще са свободни да изследват селото и естествената природна среда като ги превърнат в обект на своето творчество.

Арт резиденцията ще има разнообразна съпътстваща програма, с акцент върху българските обичаи и местните забележителности и ще завърши със закриваща изложба в Горна Липница, в рамките на която децата ще представят своите творби пред хората от селото и региона.

Събитието се провежда с финансовата подкрепа на Община Павликени.

Организатори: Кметство Горна Липница, Народно читалище “Зора – 1887”, Пламен Петров, Дарина Палова и Димитър Палов.

Събития, които могат да бъдат посетени:

05.07.2019 г. (петък):

  • Откриване на Фотографска изложба на Ирена Асенова (възпитаник на Арт Резиденция “Старото училище”) – 18:30 ч. – сградата на читалището.
  • Представяне на народния обичай “Калесване на кръстника” от група за автентичен фолклор “По липнишки”- 19:00 ч. – на площада.
  • Рок концерт на група “Flight” – гр. Павликени – 21:30 ч. – на площада.

06.07.2019 г. (събота):

  • Закриваща изложба на арт резиденцията – 19:00 ч. в училищния двор.
  • Пърформанс – възстановка по поемата на Христо Ботев “Хаджи Димитър”, представена от децата на Горна Липница.  – 21:00 ч. – в училищния двор.