Начало Новини История Знакът „Произведено в Павликени“ още преди осемнадесет века е означавал високо качество...

Знакът „Произведено в Павликени“ още преди осемнадесет века е означавал високо качество и авторитет

781

Знакът „Произведено в Павликени“ още преди осемнадесет века е означавал високо качество и авторитет, стана ясно при откриването на Третия фестивал за възстановки на антични занаяти „Антична балканска земя“, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Фестивалът в Античния керамичен център край Павликени е събрал стотици гости и възстановчици от сдруженията „Мос Майорум Улпие Сердице“ от София и „Дукс Антика“ от Свищов.

Основен акцент на фестивала е керамичното производство. Посетителите са наблюдавали и участвали във формироването на керамичните съдове, както и в зареждането и запалването на пещта. Днес е била извадена и готовата керамична продукция.

Кметът не пропусна да припомни, че за социализацията на обекта през последните осем години общинска администрация и експертите от Историческия музей са подготвили и защитили три проекта.

До Античния керамичен център води нов асфалтов път, по който има обособени паркоместа. Античните сгради и пещи са консервирани и реставрирани, а до тях посетителите стигат по обновени алеи. Създадени са добри условия за осъществяване на археологическите експедиции. Оформен е терен за възстановки на древните техники, като за целта са изградени нови пещи за изпичане на битова, строителна и художествена керамика. Извършен е ремонт на музейната сграда.

Амбицията на фестивала да покаже духа на древността, е посочила Нели Цонева, директор на Историческия музей в града.

На фестивала бяха представени ковачество, сарачество, монетосечене. Интересни моменти бяха представянето на римската медицина и организираният „робски пазар“.

Посетителите имаха възможност да облекат римски дрехи, както и да опитат ястия, сготвени по древноримски рецепти. Дегустацията на вино беше осигурена от Винарска изба ,,Върбовка“.