Начало Новини Околна среда Зоопаркът във Варна е получил двойка птици нанду от зоопарка в Павликени

Зоопаркът във Варна е получил двойка птици нанду от зоопарка в Павликени

1138

Зоопаркът във Варна е получил двойка птици нанду от зоопарка в Павликени. Това съобщи Нора Люцканова, уредник „Зооколекция“ в зоопарка. Тя посочи, че птиците са получени с цел размножаване. По думите ѝ, нанду е едра птица, подобна на щрауса, която се среща естествено в Южна Америка.

„Може да бъде объркан с щраус, но всъщност няма никаква родствена връзка с него. Просто много наподобява на външен вид, но е много по-дребен. Двойката е млада, на една година. Но ще остане при нас за дълго време. Надяваме се да успеем да ги стимулираме да създадат и потомство след 1-2 години“, каза още уредникът.

Нора Люцканова допълни, че двойката вече се чувства добре новото си местообитание и е готова за среща с гостите на зоопарка, но посочи, че всички посетители трябва да бъдат внимателни при своите срещи и да спазват правилата на зоокъта.

„Искаме да предупредим хората, сложили сме и табела на оградата, все пак това е животно с доста едър и мощен клюн и не е добре да се пъхат ръчички през мрежата, да се подава храна, да се пипат животните, тъй като те в стремежа си да получат храна може да причинят леки наранявания на някого“, заяви Нора Люцканова. Според нея двойката вече свиква с новото си обкръжение и се сприятелява, както с останалите животни, така и с персонала на зоопарка.