Начало Новини Инфраструктура Катастрофа на жп прелез забави с 4 часа влакове по трасето София...

Катастрофа на жп прелез забави с 4 часа влакове по трасето София – Варна

1063

Днес в 12:46 часа чрез тел 112 в ОДМВР – Плевен е постъпила информация за пътен инцидент на жп прелез при село Градище. Незабавно са изпратени полицейски служители от РУ – Левски.

200 пътници от два влака останаха блокирани близо 4 часа, след като по обед международният влак от София за Букурещ блъсна автомобил на прелез между гара Левски и Павликени.

Ударът е станал по вина на водача на автомобила, каза за медиите инж. Бисер Минчев – главен ревизор по безопасност в Националната компания „Железопътна инфраструктура“.

„В нарушение на Закона за движение по пътищата, при неспазване на светлинна и звукова задействана сигнализация, при преминаване на прелеза. Съвсем леко е пострадал шофьорът на автомобила. Тази година имаме 21 случаи на произшествия при  жп прелезите, при които двама са загинали и пет са пострадали. Специално за днешния случай, при нас щети – по железен път и по сигнализацията на прелеза – нямаме, за радост, но при много от случаите има повреди по прелезната настилка. Има удари по шосейни светофори, по апаратура на автоматичните прелезни устройства… Бих искал да призова всички водачи на МПС – спазвайте Закона за движение по пътищата, спирайте преди прелеза, бъдете внимателни и спазвайте указанията на прелезните устройства“, каза Бисер Минчев.

Автобусната фирма, с която БДЖ работи и е трябвало да извози блокираните пътници в двата влака, отказала, защото в петъчния ден е много натоварена.

Мястото на катастрофата – при Градище, недалеч от гара Бутово, беше разчистено и влакове поеха по маршрутите си след 18:00 ч.

Изяснено е, че прелезът е с редовно задействана автоматична прелезна сигнализация и пътни знаци.

Полицейска проверка е установила, че водачът на лекия автомобил „Тойота Рав 4“ е 73-годишен от село Градище. Той е транспортиран в Спешна помощ в Левски за медицински прегледи, контактен и в съзнание. Лекарите са констатирали порезни рани и натъртвания. 73-годишният е транспортиран в Центъра за спешна помощ в Плевен за допълнителни изследвания.

Огледите на място продължават.