Начало Новини Изкуство Корейски арт проект “Искам да живея в България като теб: Пътешествие в...

Корейски арт проект “Искам да живея в България като теб: Пътешествие в България“

718

“Искам да живея в България като теб: „Пътешествие в България“ е темата на целия ни проект. Асоциацията LaVie документира нови места, тяхната култура, изкуство и хора, по проект наречен „Искам да живея в…“

С Джесика се запознахме на една от срещите на Културна фондация Бусан през ноември 2016 и си обещахме някой ден да направим проект заедно. През август 2019 най-накрая успях да спазя това обещание. Началото на нашето пътешествие в България бе през януари на 2019. Търсихме информация за места, на които никога не сме ходили, места непознати на Корея, и накрая се спряхме на България.

По време на престоя си в Горна Липница подготвихме един пърформанс и два кратки филма: Дъх и Вятър.

Дъх

В корейския език йероглифът 숨 означава дъх. Вярвам, че всяка минута, в която дишам, ми дава шанс да реализирам живота си. Затова и искахме да запишем всеки един миг, в който дишаме в България.

Вятър

Животът се поражда със срещата на двама души и в хода на неговото протичане срещите и разделите са неизменна част от него.

За хореографката Джесика това може да се оприличи с духането на вятъра. Това тя се и опита да изрази със своето тяло. „Вятър“ разказва историята на нашите животи. Подобно на вятърът, който остава, преминава и един ден отново се връща.

Джесика, Джуни, Юн и аз.

Ние ще минем през Горна Липница.
Бихме искали да бъдем този „вятър“.
Надявам се, че ще бъдем запомнени с топлината на нашите прегръдки.
И се надявам, че ще си спомняме за времето прекарано тук със същата тази топлина.

На 23.08.2019 г. в детската градина, изпълнена със свежестта на зората.

Юнджи. Парк – куратор и ръководител на Асоциацията „LaVie“

Заповядайте на представянето на филмите и пърформанса в петък, 23.08.2019 г., в залата на Народно читалище “Зора – 1887” от 19:30 ч.

Корейските пърформанс артисти от Асоциация LaVie са участници в десетото издание на Арт Резиденция „Старото Училище“ на тема „Колелото на времето“. Изданието събра през лятото в Горна Липница артисти от Англия, Китай, САЩ, Сингапур,Южна Корея, Гърция, Италия и Израел. В рамките на проявата в селото се случват поредица от културни събития.

Повече информация за тях може да намерите тук.