Начало Новини Здраве Личните лекари искат точни инструкции за контактни пациенти

Личните лекари искат точни инструкции за контактни пациенти

833
Д-р Пламен Латев
Д-р Пламен Латев

Общопрактикуващите лекари у нас продължават да се сблъскват със законови неясноти и слаба организация при обслужването на пациенти, контактували със заразени с коронавирус. Оказва се, че те са принудени да вземат сами и пробите за COVID-19, които изпращат в референтните лаборатории, като нямат ясно разписани инструкции затова. Друг парадокс е, че продължават да наблюдават здравето на пациенти с изтекла 14-дневна карантина, като не знаят кой и кога ще ги освободи.

Личните лекари у нас се сблъскват с липса на организация и административни неясноти при обслужване на пациенти, контактували със заразен от коронавирус или завърнали се от чужбина. Д-р Пламен Латев има над 9,000 пациенти в първичната си практика в Павликени. Но му се наложило да взема и проба за коронавирус.

„Инструкции към нас изобщо няма! На двама лекари от Павликени ни се наложи да вземаме проба, за двамата лекари бяха пратени три костюма, една маска и едни очила и калцуни- три чифта. Споделихме с колежката за нея маската, за мен очилата. От РЗИ- Велико Търново техните служители ме убеждаваха и благодарение на техния натиск аз наистина извърших вземането на проба!“

Д-р Латев се притеснява, че вземането на пробите се извършва без участието на лабораторен лекар. Друг парадокс е, че продължава да наблюдава пациенти, завърнали се от Италия, чиято карантина е изтекла.

„Например имам дотук трима човека, които са поставени под карантина, на двама от тях карантината им е изтекла! Изглежда процедурата по освобождаване на тази карантина, нещо не е доизмислена добре, работим всички по вкарването в карантина, а по излизането?!“, сподели за ТВ Европа д-р Латев.

Общопрактикуващите лекари продължават да изпълняват стриктно задълженията си, но се надяват държавата да разпише алгоритъм по обгрижването на българи, които се завръщат от чужбина или са контактни.

Интервюто с д-р Латев може да видите тук.