Начало Новини История Независимост… въпреки всичко

Независимост… въпреки всичко

1654

Русия е единствената държава, която възразява срещу обявяване на Независимостта ни през 1908 г. и под предтекст, че нарушаваме Берлинския договор принуждава България да подпише Руско-Български протокол през април 1909 г., с който се задължаваме да изплащаме колосалната за времето сума от 82 милиона златни франка в продължение на 75 години.

България ще изплаща тази сума до 1916 г., когато отново руските орди нахлуват в Добруджа, а два руски експедиционни корпуса, всеки с по 10,000 щика и общо 1,000 офицери, командвани от ген. Дихтерис, ще нападнат България в гръб, през Македония, заедно със сърби и французи.

За да се стигне до великата дата 3 март 1918 г., когато победителят България ще принуди Русия да подпише най-унизителния мирен договор в историята си – Брест-Литовския мирен договор, откъснал от лапите на империята Финландия, Полша, Украйна, Литва, Латвия, Естония, Молдова, Бесарабия, Грузия и Армения.

Днес ние нямаме право да бъдем наивни и лековерни. Ние сме длъжни да познаваме нашата история, да се гордеем с нея и да търсим истината.

Защото само истината ще ни направи свободни! И независими!

Да не забравяме завета на Васил Левски„Тоз, който ни освободи, той ще да ни и пороби”.

Да не забравяме и думите на Христо Ботев, написани в бр. 13 на вестник „Знаме” 1875 г. – „Русия, тая мнима защитница на славянството – днес употреблява всички сили и средства за да истрие от лицето на земята българските колонии.”

Да не забравяме подвига на Стамболов! Както и кой и защо го уби!

Нещо повече – днес ние трябва да проявяваме пълна нетърпимост към всички опити нашата история да бъде подменяна, фалшифицирана и като истински българи трябва да браним родния интерес и националното си достойнство!

В днешния празничен ден ви представяме документални факти в статията на съучредителя на Атлантическия съвет на България, юриста Георги Георгиев, публикувана през 2015 г. в неговия блог „Истината“ тук.