Начало Новини Здраве Нови по-строги мерки за борбата с COVID-19 въведоха в община Павликени

Нови по-строги мерки за борбата с COVID-19 въведоха в община Павликени

581

Нови по-строги мерки за борбата с COVID-19 въведоха в община Павликени, след като в две села от региона регистрираха заразени. На извънредно заседание Общинския кризисен щаб разпореди затягане на рестриктциите, поясняват от пресцентъра на местната администрация.

Двамата пациенти, при които са отчетени положителни резултати, са от селата Върбовка и Лесичери. Те са пациенти на болницата във Велико Търново, където са изследвани и диагностицирани. И двамата не са посещавали МБАЛ – Павликени и не са имали контакти с лекарите в общинската болница.

По време на срещата кметът инж. Емануил Манолов докладва, че от страна на Общината са спазени всички правила за безопасност във връзка с постъпилата информация. Установени са контактните лица на двамата заразени. Най-близките им хора вече са под карантина и имат забрана да излизат от къщите си.

Пространствата около къщите на диагностицираните с коронавирус, както и на контактните им хора, които са поставени под карантина, ще бъдат дезинфекцирани. В следващите дни ще бъде извършена и щателна дезинфекция на улиците в двете села.

В селата е забранено използването на вендинг машините – автомати за топли напитки, около които е забелязано струпване на хора. Издадена е заповед и е връчена на собствениците им. На вендинг-автомати с неустановен собственик, както и такива без издадено разрешение за поставяне, е прекъснато електрозахранването и са премахнати принудително.

Общинският щаб взе решение за отваряне на парк „Кирил Ракаров“ и Зоокът Павликени. Достъпът до тях се разрешава само на следните лица: деца до 12 години, задължително с техни родители или членове на техните семейства, но не повече от двама възрастни, във времето от 09:30 до 18:30 ч., всеки ден; собственици на кучета, но не повече от един, във времето до 09:30 и след 18:30 ч., всеки ден.

Посещенията в двата парка се осъществяват при спазване на съответните противоепидемични мерки.

Задължително е носенето на предпазни маски в парковете, както и спазването на дистанция от 2 м между посетителите. Те ще бъдат предупреждавани да използват дезинфектант и ръкавици, както и да избягват докосването на повърхностите в двата парка. Забранено е сядането на пейките и на тревата, както и използването на детски и спортни съоръжения и пясъчниците.