Начало Новини Изкуство Община Павликени ще финансира наградата „Никола Гюзелев“

Община Павликени ще финансира наградата „Никола Гюзелев“

759

Община Павликени ще финансира наградата „Никола Гюзелев“ в полза на четирима млади таланти. Общински съвет – Павликени даде съгласието си за учредяване на награден фонд в полза на Фондация „Никола Гюзелев“, която присъжда приза веднъж на две години.

Наградата „Никола Гюзелев“ е международна и е предназначена да означи високи постижения в оперно изпълнителското и изобразителното изкуство. Тя е учредена през 2016 година по повод 80 години от рождението и 55 години на сценична дейност на Маестро Никола Гюзелев. Отличието има за цел да приобщи повече млади хора и техните интереси в творческите процеси на изкуството и културата и за още по-значимо укрепване на положителния облик на България в Европа и света.

Председателят на Фондация „Никола Гюзелев“ Анна Мария Гюзелева покани Община Павликени да вземе участие в начинанието за почитане името и делото на почетния гражданин на Павликени Никола Гюзелев като учреди награден фонд. 

Следващото събитие по връчването на наградата ще се състои в София на 23 юни 2019 г. в зала „България“ по време на юбилеен концерт в памет на 5-годишнината от смъртта на Маестро Никола Гюзелев.