Начало Новини История Открито писмо

Открито писмо

1144

ОТКРИТО ПИСМО

.

ДО
Г-Н РУМЕН РАДЕВ – Президент на Република България
Г-ЖА ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА – Председател на XXXXIV Народно събрание на Република България
Г-Н БОЙКО БОРИСОВ – Министър-председател на Република България
Г-ЖА ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА – Министър на външните работи на Република България

Уважаеми г-н президент,
Уважаема г-жо председател на Народното събрание,
Уважаеми г-н министър-председател,
Уважаема г-жо министър на външните работи,

Обръщаме се към Вас по повод на едно трагично събитие в българската история, което се интерпретира от дипломатическото представителство на Руската федерация у нас по начин, който го изопачава и накърнява доброто име на нашата страна. Намираме, че това е недопустимо поведение и то заслужава вашата незабавна реакция.

Става дума за поредна хибридна операция на тази дипломатическа мисия у нас, в която се предвижда на 9 септември 2019 г. извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация у нас г-н Анатолий Макаров да открие в Руския културно-информационен център в София фотоизложба, озаглавена „Освобождението на България“ („Освобождение Болгарии“). Това е изключително опасна спрямо националната ни памет и история инициатива.

Добре известно е, че преди 75 години, на 5 септември 1944 г., Съветският съюз обявява война на Царство България, като до този момент двете страни поддържат нормални дипломатически отношения. Към момента на този акт страната ни води политика на неутралитет във Втората световна война и на българска територия не се намират други войски освен Българската армия.

На 8 септември 1944 г. съветската армия вероломно нахлува на българска територия и окупира държавата ни. На следващия ден – 9 септември, е осъществен държавен преврат.

Дейци на комунистическата партия започват да извършват масови убийства и други репресии срещу мирни граждани. Само в първите няколко месеца след нахлуването у нас на съветската армия са избити близо 30,000 български граждани. Съветски войници и офицери издевателстват над мирни български граждани и това е документирано. Постепенно е наложен комунистически тоталитарен режим под пълен съветски контрол, който продължава до юни 1990 г.

Законът за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен е действащ закон, приет от Народното събрание през 2000 г. Както по силата на закона, така и от гледна точка на историческия морал не може период на действие на престъпен режим да се характеризира като „освобождение“. Нещо повече. Законът ясно говори, че периодът на „престъпния режим“ започва под действието на „чужда сила“ и по този начин законодателят визира съветската агресия срещу България от есента на 1944 г. Посочена е и партията, която носи пълна вина за този престъпен режим, като тя в закона е определена като престъпна организация.

Но не е само родното законодателство това, което ни кара справедливо да реагираме на опита на руското посолство у нас да подмени една от най-важните истини в българската история. В конкретния случай към реакция ни води нашият граждански дълг, демократичното ни и родолюбиво съзнание.

Обръщаме също така внимание, че символите на съветската окупация на Отечеството ни са все още публично изложени и те постоянно ерозират чувството на чест и достойнство на българския народ.

Уважаеми г-н президент,
Уважаема г-жо председател на Народното събрание,
Уважаеми г-н министър председател,
Уважаема г-жо министър на външните работи,

Ние подкрепяме изявлението на Министерството на външните работи на Република България по този скандален повод, направено на 3 септември т.г., но настояваме отговорните държавни институции да предприемат и още по-категорични дипломатически стъпки, включително и обявяване на руски дипломати за нежелани повече в България. Най-малкото посланик Макаров трябва да бъде извикан в МВнР за обяснения.

Необходимо е сега на самозабравилите се руски управници да се каже и покаже ясно и категорично, че тази, както и други подобни провокации, няма да бъдат допускани повече в България.

Същевременно сме в правото си да изискваме от Вас да предприемете необходимите стъпки за поднасяне на извинение от Руската федерация, като правоприемник на СССР, за осъществената окупация и нанесените огромни щети на държавата ни по време на престъпния комунистически режим.

Ясен държавнически знак от Ваша страна в това отношение би било незабавното пристъпване към премахване на символите на съветската окупация от всички български населени места. И би било достойно това възстановяване на историческата справедливост да започне с премахване на монумента на съветската армия, намиращ се в центъра на София. Този паметник е символ на окупацията и повече няма място в сърцето на столицата на една свободна и нормална европейска държава.

Обръщаме се и към всички политически и граждански организации, както и към българските граждани, да изразят подкрепа на позицията ни и да настояват за премахване на всички символи на окупацията на България.

Атлантически съвет на България