Начало Новини Бизнес Тепърва ще се установяват щетите върху есенниците във Великотърновско

Тепърва ще се установяват щетите върху есенниците във Великотърновско

624

Тепърва ще се установяват щетите върху есенниците във Великотърновско, причинени от проливните дъждове през последните седмици.

Това съобщи за медиите Румен Тодоранов, председател на Регионален фермерски съюз – Павликени и представител за региона на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Той посочи, че за момента няма данни за пропаднали площи в района на Павликени, Велико Търново и Свищов. Щетите ще бъдат оценени след две седмици, когато се очаква да започне жътвата, ако времето позволява.

Тодоранов подчерта, че в момента пшеницата все още е във фаза на зреене и прогнозира, че ако продължи да вали и през следващите седмици, това ще доведе и до влошаване на качеството на зърното.

„Ако времето се задържи топло и без валежи, няма да има проблем с качеството, но ако продължи да вали и през следващата седмица, проблемите ще започнат, както се случи миналата година, когато пшеницата покълна на класа заради влагата, а оттам и качеството се влоши“, посочи Тодоранов.

Той съобщи, че на места жътвата на ечемик вече е започнала, но са ожънати много малки площи и то при влажност 17-18%. Зърнопроизводителят припомни, че влажността на реколтата трябва да е 13-14%, за да се започне жътва. По думите му тя ще стартира още в първите няколко дни, в които времето се задържи добро. Жътвата на пшеница и рапица се очаква да започне до 10 дни или две седмици, при добри атмосферни условия.

„Подготвени сме за жътва. Машини чакат, стига времето да е с нас“, допълни Тодоранов.