Начало Новини История Античният керамичен център до Павликени е сред акцентите на „Стройко 2016“

Античният керамичен център до Павликени е сред акцентите на „Стройко 2016“

1205

Античният керамичен център до Павликени е сред акцентите на изложението „Стройко 2016“, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

През Античността, Керамичният център край Павликени е бил една от най-големите фабрики за производство на строителна керамика. Обектът е открит през 70-те години на миналия век от археолога Богдан Султов, припомниха от общината.

Разкритите пещи, които са били част от строителната история на древния Рим, днес са част от културно-историческото наследство на Павликени и представляват интерес за туристи и любители на древния свят.

Щандът на обекта ще бъде отворен за посетители на 8 и 9 октомври в Мраморното фоайе на НДК с уроци по грънчарство, водени от специалиста по керамика Ани Спасова.

С фотоси и видео ще бъдат представени пещите за изпичане на керамика, голямото разнообразие на произвежданите керамични продукти, открити по време на разкопките, както и технологията на древните римляни за пречистване на глината, обработката й в работилниците и в пещите, отбеляза Калин Чакъров, археолог към Историческия музей в Павликени.

Община Павликени е спечелила проект по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство за консервация и социализация на обекта, припомниха от администрацията.

Целта на проекта е да популяризира историческото наследство и да го превърне в част от културните маршрути на региона.