Начало Новини България Бившият директор на АЕЦ „Козлодуй“ инж. Йордан Йорданов: Централата може да работи...

Бившият директор на АЕЦ „Козлодуй“ инж. Йордан Йорданов: Централата може да работи с американско и френско ядрено гориво

250

По повод разнопосочните коментари дали АЕЦ „Козлодуй“ може да работи с американско или френско ядрено гориво, Еко Новини се обърна към бившия директор на централата инж. Йордан Йорданов за коментар:

Може ли АЕЦ „Козлодуй“ да работи с друго ядрено гориво на „Уестингхаус“ и на „Фраматом“?

Повече от двадесет години върви този процес на диверсификация на ядреното гориво с Уестингхаус“ в унгарски, чешки и украински атомни централи от съветски проект. Натрупан е огромен опит. В момента на Запорожката АЕЦ от 6 енергоблока има 4 енергоблока изцяло с ядрено гориво на Уестингхаус. Сменени за Системите за вътрешно реакторен контрол (СВРК), така че реакторите да могат да работят с руско и американско ядрено гориво.

В Програмата за модернизация на 5-ти и 6-ти енергоблокове, която беше подписана през 2001г., беше записана такава мярка за диверсификация на ядреното гориво, като американската централа отпусна $40 милиона. Впоследствие тази мярка отпадна и беше подписан преди 2007 г., с ТВЕЛ Русия дългосрочен договор, който изтича през 2025 г.

Сега има политическо решение на НС на РБ за отказ от руско ядрено гориво и преминаване на 5-ти енергоблок с гориво на „Уестингхаус“ (с обогатяване по U 5-4.4%) и за 6-ти енергоблок с гориво на „Фраматом“ (с обогатяване по U 5-4.62%). Бяха пропуснати ценно време и възможности и това сега щеше да е факт.

Може ли АЕЦ „Козлодуй“, да продължи да работи, без помощта на Русия?

Краткият отговор е МОЖЕ. В подписаните споразумения със СССР и после с Руската федерация и в проекта за изграждането на 5-ти и 6-ти енергоблокове е записано, че се гарантира безопасната им експлоатация за тридесет години, при спазване на пределите и условията за безопасна експлоатация описани в проекта. Тези тридесет години изтекоха съответно през 2016 и 2021  години. Тогава се престъпи към удължаване срока на експлоатация, съответно с до десет години, защото в Закона за ядрената енергетика (ЗЯЕ), е записано ,че Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), издава такива разрешения, в срок до десет години. Във всяка една държава, само ядрения регулатор, като последна инстанция, издава такива разрешения, на базата на нормативна регулация, която сам е създал. Такива разрешения бяха получени за пети енергоблок до 2027 г. и за 6-ти енергоблок до 2029 г. В този процес участваха и руски и украински и наши организации. Предвижда се, евентуално, още две такива разрешения, така че срока на експлоатация, да се удължи за двата енергоблока до 60-т години. И това ще стане спокойно без Русия, като се използват за покриване на нормативните изисквания и други организации от наши и чужди специалисти и то без никакъв проблем.

През осемдесетте години на миналия век, имахме случай когато тогавашния СССР, сне гаранциите за експлоатация на малките реактори, защото започнахме да слагаме касети с Отработено ядрено гориво (ОЯГ), по периферията на зоната, в реактора за четвърта година. За ВВЕР-440 горивната кампания е тригодишна. По този начин предпазвахме корпуса на реактора от окрехкостяване и започвахме да изгаряме и натрупалия се плутоний 239. Това означава, че защитихме нашия си интерес. После тази мярка се приложи и на други реактори от подобен тип и се оказа доста ефективна.

Инж. Йордан Йорданов, родом от гр. Бяла черква, е директор на АЕЦ „Козлодуй“ през 2000 и 2001 г. Работи в централата от 1976 до 2002 г. През кариерата си е бил инженер оператор, зам. началник на реакторния цех, началник на производствено-техническият отдел на 5 и 6 реактор и главен инспектор по ядрената безопасност на АЕЦ „Козлодуй“.

Фото кредит: Gogo89873