Начало Новини Здраве Близо 170,000 лв. ще бъдат вложени в обновяване на болницата в Павликени

Близо 170,000 лв. ще бъдат вложени в обновяване на болницата в Павликени

119
болница

Близо 170 000 лв. инвестира болницата в Павликени в обновяване на интензивното отделение, което последните две години беше ковид сектор. Средствата са по проект “Укрепване на капацитета на болничната мрежа за реакция при кризи”, финансиран по ОП “Региони в растеж”. Предстои обявяването на обществената поръчка за избор на изпълнител.

Проектът предвижда в отделението да бъде положена антибактериална подова настилка, заложена е също подмяна и обособяване на изолиран болничен асансьор за разделяне на потоците. Важна част от изпълнението на проекта е удължаването на съществуваща кислородна инсталация, което ще позволи оборудване на ковид сектора с панели до всяко легло, на които ще са разположени изводи за медицински газове.

Ще бъдат изградени също бутони за повиквателна система за пациентите, както и сестрински пулт за връзка с настанените за лечение.

По време на пандемията екипът на болницата срещна сериозна подкрепа от Община Павликени, бизнеса и гражданите, които се включиха в дарителската кампания.

Закупените и дарени материали през 2021 г. са за близо 100,000 лв.

Лечебното заведение се сдоби с ехокардиограф за 30,000 лв., осигурени от Общината. Въпреки трудностите по време на ковид пандемията, МБАЛ Павликени завърши финансовата 2021 г. със счетоводна печалба от 35,000 лв., без просрочени задължения и неразплатени медикаменти и консумативи, отчитат от лечебното заведение.