Начало Новини Здраве Болницата в Павликени инвестира в нов рентген

Болницата в Павликени инвестира в нов рентген

587

Със собствени средства МБАЛ – Павликени закупи нов рентген. Уредът беше официално открит от управителя на МБАЛ д-р Ренета Кръстева и „кмето“ на община Павликени – инж. Емануил Манолов. Заедно с тях лентата прерязаха и началника на Рентгеновото отделение д-р Пламен Христов и инж. Георги Виячев – управител на фирмата, доставила техниката, предадоха от общината.

„Новият рентген със сигурност ще повиши качеството на диагностициране и цялостното ниво на здравеопазване в нашата община. Най-важното е, че тази техника е купена изцяло със средства на самата болница. Поздравявам ви за тази предприемчивост да инвестирате в нова техника, която ще допринесе за развитието и укрепването ви. Знаете, че мисията да укрепим и модернизираме общинската болница е дългогодишна мисия – лично моя и на целия екип на Община Павликени и на Общинските съвети през миналия и настоящия мандат“, обърна се към колектива на лечебното заведение „кмето“. Той припомни, че в последните години беше изпълнена оздравителна програма за търговското дружество, Общинският съвет гласува финансово подпомагане, сградата беше санирана, беше закупено скъпо оборудване като компютърен томограф, а предстои откриването и на асансьор за поликлиниката.

Д-р Ренета Кръстева благодари на своите служители и на екипа на общинска администрация за подкрепата.

Функционалността на новия графичен рентгенов апарат превъзхожда в пъти тази на досегашния и е една от дългосрочните инвестиции в павликенската болница за по-доброто здравно обслужване на пациентите, подчерта тя.

С новия рентгенов апарат облъчването е много по-малко, по-добро е качеството на образа, който се получава и дава възможност за бърза и точна диагноза, което е много важно както за пациентите, така и за работещите в Рентгеновото отделение.

Рентгеновият апарат е нов, произведен е през 2018 г.. Състои се от пациентска маса, вертикална колона за рентгенова тръба, вертикална колона за извършване на рентгенови снимки на пациент в изправено положение, високочестотен рентгенов генератор с микропроцесорно управление, йонизационна камера с три полета, рентгенова тръба, и е със съвременна цифрова образна система.

Стойността на апарата е 83,880 лева, включително разходите по проектиране, доставка, монтаж и инсталиране.