Начало Новини Бизнес Болницата в Павликени с печалба за 2017 година

Болницата в Павликени с печалба за 2017 година

1895

Независимо от финансовата криза и ограничения лимит на здравната каса, общинската болница в Павликени приключи 2017 г. с печалба, макар и минимална от 1,215 лв., сочи финансовият доклад на лечебното заведение. Освен това болницата е увеличила приходите си със 116,000 лв., спрямо 2016 г., като през двете години са преминали почти еднакъв брой пациенти – над 4,600. Общо приходите за 2017 г. са били над 2.5 млн. лв., като стационарът се финансира основно от НЗОК. Делът на здравната каса е 2.1 млн. лв.

2.5 млн. лв. са разходите на болницата за м.г., като се забелязва леко увеличение на парите за лекарства, спрямо предходната 2016 г. Медиците обясняват, че при отделни клинични случаи пациенти са лекувани с няколко вида антибиотици. Но пък са намалели разходите за консумативи и електроенергия. От друга страна, са увеличени разходите за заплати на персонала, поради промяна на минималната работна заплата, и процентът на осигурителната вноска за пенсии.

Болницата в Павликени е длъжник с около 300,000 лв. към доставчици и парите са повече от предходната година. Според ръководството на лечебното заведение, през 2017 г. е имало месеци, когато с постъпленията са покривани само заплатите. През другото време се погасяват частично най-належащите задължения за електроенергия, медикаменти и консумативи. Според управителката д-р Ренета Кръстева, цените на клиничните пътеки не са актуализирани от 2006 г. при минимална работна заплата от 160 лв. за страната. М.г. тя е била 460 лв. Основен проблем за нас е, че приходите ни са относително постоянни, а разходите постоянно се увеличават, сочат годишните финансови резултати.

Справка за преминалите болни в стационара показва, че най-много пациенти са били лекувани във вътрешното отделение – почти 2,000. Следва неврологията с 1087 болни, хирургията с 984 болни, педиатрията с 690 деца и т.н.

Болницата в Павликени се прочу с това, че в нея доскоро оперираше най-възрастният хирург в страната – 95-годишният проф. Александър Гюровски, който е обучил плеяда от хирурзи. Там сега работи неговият ученик д-р Иван Манчев. Освен това в Павликени идват да оперират и едни от най-добрите специалисти от университетските клиники в Плевен.