Начало Новини Благотворителност Британци осиновяват бездомните кучета от приюта в Павликени

Британци осиновяват бездомните кучета от приюта в Павликени

138

Рекордните 404 бездомни кучета са осиновени от Общинския приют за безстопанствени животни в Павликени за малко повече от година и половина. Повечето четириноги са заминали за Острова, където си намират британски стопани, казаха от местната управа.

„Помагат ни англичаните, които живеят в региона. Те са сред първите ни осиновители и доброволци. Имаме два договора с организации в Англия, които вземат по 15-17 кучета наведнъж. Те биват осиновявани там, проследява се здравословното им състояние и адаптация“, обясни зам.-кметът на Павликени инж. Анастасия Вачева.

Интересът към осиновяването нараства, а така градът е напът за се справи с бездомните песове, които често са агресивни и тормозят хората в съседните общини. Приютът бе открит януари миналата година. Той е с капацитет за 100 животни, а за изграждането му общината инвестира 409 000 лв. от местната хазна. 

„Създадохме един от най-добре устроените приюти и събрахме чудесен екип , който да се грижи за залавянето, настаняването и грижата за кучетата.  За подслоняването на животните са изградени 20 навеса, всеки от тях оборудван с единични колибки. Осигурихме и автомобил, за транспортиране на заловените кучета“, допълни кметът инж. Емануил Манолов.  

630 са преминалите кучета от откриването досега. Четириногите получават адекватна грижа, нужното лечение и шанса да намерят нови стопани. На всяко куче, пребивавало в приюта се издава паспорт.  Провежда се и трайна кампания за безплатна кастрация на дворни кучета.