Начало Новини България Българин избран за изобретател на 2020 г. в САЩ

Българин избран за изобретател на 2020 г. в САЩ

870

Роденият в България Борислав Чакъров е избран за Изобретател на 2020 г. в САЩ.

Нашенецът е един от създателите на нова и модерна технология за извличане на нефт и газ от земята и водните басейни.

Чакъров е роден в павликенското село Караисен. Завършва със златен медал Техникума по сондиране и нефтодобив и се отдава на науката, като достига до главен асистент в Минно-геоложкия институт в София.

До 1989 г. има 13 свидетелства за авторски изобретения.

В края на 1990 г., по покана на свой американски колега, той се озовава в Страната на неограничените възможности и веднага започва работа в една компания за изобретения.

Първата поставена му задача била да проектира система за измерване на време на сондиране. Българинът изпълнява задачата, като създава не една, а цели пет системи.

След повече от 20 години работа за компанията, Чакъров решава, че е време да започне да работи за себе си. Заедно със свой колега от Китай създават две изобретения, към които големите компании проявяват сериозен интерес.

Едното от изобретенията е свързано с нефтодобива и предлага иновативен, по-икономичен и по-евтин подход в извличането му.

Изобретението на двамата е оценено подобаващо и те получават приза „Изобретател на годината”, като наградите им са връчени от кмета на Хюстън и губернатора на щата Тексас.

Това обаче далеч не е първото признание за българина. За 30-те години, през които е в Съединените щати, той получава 29 патента за пет свои разработки и технологии.

За една от тях нашенецът получава награда лично от президента Барак Обама. А миналата година дори получава покана да изнесе лекция в американското патентно министерство.

За разлика от някои успели и не дотам нашенци отвъд океана, които бързо забравят родината си и откъде са тръгнали, Борислав Чакъров не само носи родината в сърцето си, но и държи да бъде непрекъснато в атмосфера, която да му напомня за България.

В офиса му има икони, български книги, копия на най-известните български съкровища и други предмети и вещи, които да го карат да се чувства все едно е в родината.

Когато се връща в България, изобретателят задължително първо се прибира в родния Караисен, за да се види с приятелите си. А след това отива във Велико Търново и си наема хотелска стая в хотел с изглед към крепостта Царевец.

Успелият в Америка българин смята един ден, като се пенсионира, да издаде и книга със спомените за преживяванията си в САЩ.