Начало Новини Околна среда ВАС решава да има ли кариери за базалт край Павликени

ВАС решава да има ли кариери за базалт край Павликени

1668

Върховният административен съд трябва да постанови дали да има кариери за добиване на базалт край Павликени.

Столичен инвеститор, който искаше да вложи 30 млн. лв. в обекта край селата Димча и Върбовка, е обжалвал отказа на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Велико Търново. Според РИОСВ кариерите биха замърсили източниците на питейна вода. Жалбата е допусната за разглеждане, а делото е насрочено за есента.

Изменение на проект за подробен устройствен план има и по втория проект за кариера, който е съвместна разработка между предприемачи от София и Русе.

„Да се изследва за находища на базалт и варовици е позволено през 2010 г. с постановление на Министерския съвет. С тази дейност са се ангажирали три фирми, които са проучили района около Павликени и открили, че има залежи на суровина“, припомнят от кметството в Павликени.

Година по-късно Регионалната здравна инспекция, Областната служба по земеделието и Регионалната инспекция по околната среда и водите обаче се произнасят с отрицателни становища относно въздействието на дейността върху околната среда. В края на 2013 г.

Димча и Върбовка бяха проведени и местни референдуми. Допитването показа, че местните не желаят в близост до домете им да има кариери заради опасност от замърсяване и шум, въпреки че инвеститорите обещават десетки работни места.