Начало Новини Здраве Вместо деца, ще гледаме старци или как в Михалци правят Център за...

Вместо деца, ще гледаме старци или как в Михалци правят Център за възрастни с деменция

1161
Павликени

„Очакваме одобрение на проект от МТСП за изграждане на Център за възрастни с деменция“, съобщи финансово корумпираният, морално фалирал и политически импотентен „кмето“ на Павликени Манолов. Той ще се помещава в бившия дом за деца с увреждания, който вече е закрит. Градоначалникът уточни, че в сградата са предвидени два центъра. Единият с 15 места, където ще бъдат възрастните с деменция, и вторият с 30 места, който ще бъде дневен и в него ще идват хора с увреждания, с които ще работи психолог, рехабилитатор, музикален терапевт. Те ще бъдат тук през целия ден, ще имат осигурен обяд и вечер ще се прибират при близките си, които ще могат да работят през деня.

Инж. Манолов разказа още, че за хората с увреждания ще бъде осигурен специален транспорт, който ще ги извозва сутрин и вечер до Дневния център в Михалци. Кметът припомни, че Община Павликени разполага с много добра система за развитие на социалните услуги. Домът за възрастни в Караисен винаги е запълнен. Сградата е санирана, има нова отоплителна инсталация. Домът е модернизиран, има занималня, стая за лечебна физкултура, провежда се рехабилитация. Преди години домът дори е бил посетен от членове на кралското семейство в Испания, които са дарили кухненско оборудване.

Павликени разполага с комплекс от социални услуги, където работят над 90 души. Те предоставят социална подкрепа в центрове за настаняване от семеен тип, Център за социална  рехабилитация и интеграция и др., отчете „кмето“.