Начало Новини История Всичко Мара втасала… Музей на Тодор Живков?

Всичко Мара втасала… Музей на Тодор Живков?

2544

В Дъскот искат собствен герб, знаме и площадът да се казва “Поп Петър Драганов”, съобщи кметът Петър Кънчев. Това са решили местните на общоселско събрание. Селският управник разказа, че дълги години неговите предшественици не са обръщали внимание на символиката в селото, а Дъскот има с какво да се гордее.

поп Петър Драганов
поп Петър Драганов

Поп Петър Николов Драганов е родолюбив българин, инициатор и създател на българските читалища в района, един от останалите живи въстаници от битката при Дряновския манастир, опълченец и участник в боевете при Шипка и един от тримата свещеници, осветили Самарското знаме, обясни мотивите за името на площада кметът.

Кънчев уточни, че що се отнася до герба и знамето, тази символика е съобразена с географската характеристика и плодородието на Дъскот. Около селището е имало много гори, добивал се е дървен материал и дъски, откъдето идва и името на селото.

Кметът съобщи още, че в момента се подготвя музейна сбирка за живота на Мара Малеева и Тодор Живков, които са живели в Дъскот.

Мара Малеева
Мара Малеева

„В селото Мара била лекарка, а Тодор дошъл да живее при нея и после се оженили. Там, където са били двамата, по комунистическо беше музей, посветен на Мара Малеева. Но после собствениците си върнали къщата и не се знае къде е отишла експозицията. Сега са събрани нови експонати. Независимо от партийните пристрастия на хората, историята трябва да се пази“, смята Кънчев, който не крие десните си убеждения. Независимо от тях, среща голяма подкрепа от финансово корумпирания, морално фалирал и политически импотентен червен „кмето“ на Павликени Манолов. „Вече асфалтираха пътя Павликени – Дъскот, сега ще бъде ремонтирано и шосето Дъскот – Паскалевец“, отчита Кънчев.

Кметът е горд, че в селото живеят над 30 англичани (които обаче „никой не бръсне за една лула тютюн“, камо ли например да им предостави версия на общинския сайт на английски език, където да се осведомяват за правата и задълженията си като местни жители /бележка на редактора/), има и голяма градина с лешници, които собствениците поддържат.

Тази събота ще се проведе и фолклорният празник “Хуморът в народното ни творчество”, единствен в България. Очакват се над 260 изпълнители, а по традиция кметът ще раздаде безплатно стотици кебапчета и два казана боб яхния, бъркана специално с дървена лъжица.