Начало Новини Администрация ВСС одобри закриването на 38 прокуратури, сред тях са РП в Горна...

ВСС одобри закриването на 38 прокуратури, сред тях са РП в Горна Оряховица, Свищов и Павликени

781

Предложението на главния прокурор Иван Гешев за преструктуриране на районните прокуратури беше одобрено и от Пленума на Висшия съдебен съвет, след като по-рано получи подкрепата на Прокурорската колегия във ВСС.

Закриват се 38 районни прокуратури и на тяхно място ще бъдат разкрити териториални отделения към 15 районни прокуратури със седалище в областните градове – Благоевград, Бургас, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Стара Загора и Хасково. Промяната влиза в сила от 1 януари 2021 г.

В съдебен окръг Велико Търново се закриват прокуратурите в Горна Оряховица, Свищов и Павликени. Според анализа на главния прокурор тяхното натоварване е под средното за страната. В РП Горна Оряховица има щат за 8 магистрати, като един в момента е незает. Натовареността през 2019 г. е 2.39 при средна за страната 3.10. Стойността на един прокурорски акт е 218.82 лв. при средно за страната 175.32 лв.

РП в Свищов има щат от 5 магистрати и натовареност 2.35. Стойността на прокурорския акт е 2,43.37 лв.

Щатът на РП в Павликени включва 4 магистратски длъжности. Средната натовареност е 2.90, а стойността на един прокурорски акт е 201.95.

Според предложението на Гешев всички магистрати от закритите районни прокуратури ще бъдат преназначени без конкурс в районните прокуратури със седалище в областния град.