Начало Новини Здраве Възстановяват изпепелени медицински експертни досиета

Възстановяват изпепелени медицински експертни досиета

1300

Служители от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Велико Търново от дни наред възстановяват изпепелени медицински експертни досиета за ТЕЛК на 139 души от Великотърновска област. Архивът бил унищожен при транспортиране на 18 септември с линейка „Латвия“ от Велико Търново към Павликени, където се намира единият от двата ТЕЛК-а в региона.

За зла участ обаче по пътя специализираното возило попаднало в силно задимен участък от запалени стърнища. Заради липсата на видимост шофьорът на линейката на общинската болница в Павликени късно забелязъл спрял на пътя мерцедес и се ударил в него. В колата се возела бременна жена и докато и помагали да слезе от мерцедеса, пламъците от царевичната нива, обхванали линейката. За отрицателно време латвията била овъглена заедно с ценните документи.

Още същия ден било образувано досъдебно производство под наблюдението на Районната прокуратура в Павликени за пътното произшествие. Междувременно след като се разбрало, че медицинската документация е унищожена пък от РЗИ алармирали за случая Окръжната прокуратура във Велико Търново и Министерството на здравеопазването. Образувана била преписка, която вече е присъединена към делото за пътно-транспортното произшествие и пожара. „Работи се по случая и все още няма повдигнати обвинения“, казаха от държавното обвинение.

„В РЗИ се съхранява картотеката с медицинските експертизи. Когато предстои явяване на пациенти пред някой от ТЕЛК-овете, досиетата се транспортират със специализиран превоз“, разясни шефката на РЗИ в старата столица д-р Евгения Недева.

Тя допълни, че след като се разбрало, че има пострадала важна документация, била сформирана комисия. Инспекторите направили оглед на архива. „Оказа се, че досиетата са тотално унищожени и не могат да се използват. Заради това захванахме да ги възстановяваме. Това е къртовски труд, защото събираме лист по лист. Издирваме пациентите по телефона и ги приканваме да ни предоставят копия от личната си документация“, разказа директорът на дирекция „Медицински дейности“ в РЗИ д-р Екатерина Личева.

Тя уточни, че от инспекцията с официално писмо са изискали от НОИ ксерокопия на експертни медицински решения. Така до момента са възстановени досиетата на над 70 души.