Начало Новини Инфраструктура Община Павликени е в готовност за зимното почистване

Община Павликени е в готовност за зимното почистване

1126

При спокойна обстановка преминава в Павликени първият ден на снеговалежа. Община Павликени има пълна готовност за справяне с по-обилни снеговалежи през започващия зимен сезон.

Сключени са през 2016 г. двугодишни договори за снегопочистване на улиците в град Павликени с фирмите „Алекс ОК“ и на общински пътища с „Пътно поддържане“ Павликени. Втората фирма ще се грижи и за почистването от снега в град Бяла черква. Всяко от останалите 18 кметства е сключило договор с местни арендатори и земеделски кооперации за зимното поддържане на улиците в селата.

7 снегопочистващи машини и един роторен снегорин ще се грижат за състоянието на общинската пътна мрежа, а 4 снегопочистващи машини и един телескопичен товарач – фадрома – за улиците в града. В готовност да се включат са и екипите на Общинското предприятие „БКД“. Общината разполага и с малък роторен снегорин за разчистване на преспите от тротоарите и пешеходните зони в града, включително тротоарите, парковете, зоните около автобусните спирки и обществените пространства. В дейността ще се включат и работниците от временната заетост по програми – 19 човека в града и по един във всяко от селата.

Общината разполага със 100 тона пясък и 24 тона сол за опесъчаване на улици в град Павликени. Общинските пътища се опесъчават от „Пътно поддържане“.

Изцяло проходими при зимни условия са и пътищата от общинската мрежа. До момента в общинска администрация няма сигнали за инциденти, свързани с продължителния снеговалеж.

До момента няма натрупани преспи сняг, затова не е необходимо снегопочистване. Ангажираните с дейността имат готовност да опесъчат улиците преди падането на температурите тази нощ.

Във вторник всички детски градини и училища на територията на Община Павликени започнаха нормално учебната си дейност.

Община Павликени призовава гражданите да бъдат съвестни и да разчистват от сняг и лед прилежащите площи към частните сгради в градовете и населените места в общината. Сигнали за инциденти може да се подават на „горещия телефон“ на Община Павликени – 0800 80 404, набира се от цялата страна и услугата е напълно безплатна.